19 září, 2008

Jaká je adresa ministerstva "obrany"?

Dnes v Lidových novinách:

Světový rekord slečny Barbory Špotákové je najedná straně potvrzením její skvělé letošní kariéry, na druhé straně vyvolává otázku, zda její úspěch není v konečném důsledku kontraproduktivní pro existenci armádního sportu.
  • Nikdo vážně nemůže věřit tomu, že Roman Šebrle přispěje ke zvýšení své sportovní aktivity tím, že pětkrát vystřelí ze samopalu.
  • Už jen těch pět zbytečně vystřelených kulek možná bude chybět naší bojové jednotce zasahující proti reálnému nepříteli, který sice nemá sportovní klub, ale zato v disciplíně střelba na cíl v afghánských horách si vede více než zdatně.
  • V neděli jsem viděl v televizi reportáž o příslušníkovi speciálních jednotek, který při najetí vozidla na minu přišel o ruku a nohu a přežil, byť původně s desetiprocentní nadějí na přežití.
  • Dnes, ač vážně zraněn, rozdává optimismus výrazně přesahující bolestínské vyjádření sportovců, že jim zrovna nevyšlo něco, protože je včera bolela ruka.
  • Ten mladý muž plnil armádní úkol, pro který si armádu platíme, tedy bojoval.
  • Armáda místo aby každému říkala, podívejte se, to je hrdina a jak dobře se ted o něj postaráme, když je zraněný, přihlíží jenom hloupě tomu, jak Roman Šebrle vytrénovaný za armádní peníze zúročuje svůj sportovní kapitál reklamou pro obchodní siť supermarketů.
Vojáci nás mají bránit, a ne sportovat
Lidové noviny, 19. září 2008
Václav Vlk, advokát
http://www.lidovky.cz/vojaci-nas-maji-branit-a-ne-sportovat-dsz-/ln_nazory.asp?c=A080919_101046_ln_nazory_mtr

Vojáci nás musí bránit střelbou na cíl v afghánských horách? Jak nám ty hory a jejich obyvatelé ubližují? Chápu to správně když si představím, jak se bráním reálnému sousedovi, který mně přistihl jak s kamarády rabuju jeho dům, jeho spižírnu a skříně, mimochodem jsem znásilnil jeho ženu, a nedopatřením zabil jeho dítě? S vyraženým zubem rozdávám optimismus, neboť o mně bude dobře postaráno za peníze daňových poplatníků. Jestli to tak nějak chodí v armádě při obraně vlasti, hlásím se ihned a dobrovolně!

Žádné komentáře: