11 září, 2008

Bezpečnost zdarma

Dnes v Aktuálně:

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pro polský deník Gazeta Wyborcza uvedl, že je připraven zlepšit vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi a jednat o americké protiraketové základně.
  • Rusko však od USA a jejich evropských spojenců požaduje poskytnutí přesvědčivých záruk, že plánovaný americký štít, jehož komponenty mají být umístěny i na území Polska a Česka, není namířen proti Moskvě.
  • Rusko se dlouhodobě ostře staví proti záměru Američanů umístit na území Polska a Česka protiraketovou základnu s radarem.
  • Rusové už dříve naznačili, že se výstavbou základny tyto země vystavují potenciálnímu útoku.
  • Spojené státy tvrdí, že protiraketový štít není namířen proti Rusku, ale má sloužit jako obrana před nevyzpytatelnými režimy, jaký je nyní například v Íránu.
  • Podle Lavrova americký štít po dlouhou dobu nebude chránit před ničím jiným než ruskými raketami.
  • Íránské rakety podle něj nepředstavují pro Evropu nebo USA hrozbu.
O protiraketové základně můžeme jednat, tvrdí Lavrov
Aktuálně, 11.9.2008
mih
http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa/clanek.phtml?id=616269&tro5420_1_0

Rusku by měl někdo vysvětlit, že rakety v Polsku a radar v Česku nebudou bránit jen USA a nás či Poláky, ale především Rusko samé. Bude-li Rusko obklíčeno neprostupnou sítí amerických raketových základen, z nichž žádná nebude mířit na Rusko, nýbrž na úplně jiné darebácké státy, bude Rusko bezpečnější než kdykoliv předtím. A zadarmo! Může se v klidu věnovat vodce a častuškám, a hlavně řádným dodávkám ropy a plynu do rakety hostících spřátelených zemí.

Žádné komentáře: