08 září, 2008

Co mi vadí na vývozu demokracie?

Dnes v Lidových novinách:

Myslíte si, že demokracii nelze vyvážet, a už vůbec ne šířit bombami?
  • Pak patříte k té většině lidstva, která odmítá americké angažmá v Iráku.
  • Jak by to ale dnes vypadalo bez invaze spojenců, tedy se Saddámem Husajnem u vesla?
  • Možná jako o víkendové cestě Condoleezzy Riceové do Libye.
  • Proč jela do země, kde americký ministr zahraničí nebyl přes půl století a jíž vládne už 39 let sponzor terorismu Kaddáfí?
  • Říká se tomu reálpolitika.
  • Připadá vám to odporné?
  • Máte do značné míry pravdu.
  • Je to opravdu vysoká cena za to, že Libye se vzdala jaderného programu, že neoběsila nařčené bulharské sestřičky, že spolupracuje se Západem, že Sarkozyho Francie jí sama dodá jaderné technologie.
  • Tak co vám vlastně vadí na vývozu demokracie?
Reálně s šílencem
Lidové noviny, 8. září 2008
Zbyněk Petráček
http://www.lidovky.cz/realne-s-silencem-0z0-/ln_noviny.asp?c=A080908_000011_ln_noviny_sko

Na vývozu demokracie po americku mi vadí, že je to jako vyznání lásky kopancem do zubů. Jiní to říkají po svém:
Globální šíření demokracie je kredem prezidenta Bushe už skoro 8 let, v praxi však export demokracie je spíš než ideologie nástrojem k dosažení geopolitické dominance nad celým světem (http://www.informationclearinghouse.info/article20571.htm). Americká vláda tvrdí, že cestou globalizace šíří americkou „tržní demokracii“. Činí tak cestou otevřené války proti latinsko-americkým drogovým karetelům a proti politickým reformním hnutím původních obyvatel, izolací „darebáckých států“, zejména nekonečnou válkou proti terorismu, což jí dává „svobodu“ dělat cokoliv, včetně „preventivních intervencí“ proti komukoliv. Byl to Woodrow Wilson kdo přišel s rétorikou o „exportu demokracie“ do zbytku světa, což je dnes používáno imperialisty k ospravedlňování kolonialistických, kapitalistických invazí (http://www.worldproutassembly.org/archives/2005/05/fall_of_the_ame.html). Západ ideál demokracie transformoval do ideologie ve službách nastolování neokoloniálních režimů do svých bývalých koloniích (http://www.analyst-network.com/article.php?)
Krom toho co Západ vyváží, je falešné zboží, protože demokracie je za kapitalismu limitovaná, ne-li s kapitalismem neslučitelná (http://www.amigospais-guaracabuya.org/oagmc175.php). Demokracie znamená, že centrální instituce společnosti jsou pod kontrolou občanů. Za kapitalismu tato definice neplatí: Kapitalismus je systém, kde centrální instituce společnosti se nacházejí pod autokratickou kontrolou (http://sun.dixie.edu/index.php?pg=story&storyid=2734) Chávez ve Venezuele nechyběl na marxáku a soudí, že kapitalismus není nic víc než chytrý nápad bohatých lidí jak ekonomicky zotročit populaci. Říká, že je mnoho důvodů pro postavení kapitalismu mimo zákon a že to je pro demokracii jediná naděje (http://www.thespoof.com/news/spoof.cfm?headline=s3i28292)
Suma sumárum: skrze export demokracie ke globální totalitě?

Žádné komentáře: