12 května, 2007

Zcela přirozený vývoj „říše zla“?

Dnes v Lidových novinách:

LOS ANGELES Americké úřady zahájily vyšetřování kontroverzního amerického režiséra Michaela Moorea kvůli jeho cestě na Kubu.
· Embargo uplatňované Spojenými státy vůči komunistickému ostrovu neumožňuje občanům USA bez zvláštního povolení Kubu navštívit.
· Ministerstvo financí USA poslalo Mooreovi dopis, v němž jej upozorňuje, že na Kubu odjel bez souhlasu amerických úřadů, a vyzvalo ho, aby důvod své cesty vysvětlil a aby sdělil jména dalších zúčastněných osob.
· Autor protibushovského filmu Fahrenheit 9/11 na ostrově prý natáčel sekvence pro svůj nový film Sicko kritizující americký zdravotní systém a farmaceutické společnosti.
· Vúnoru Moore údajně kvůli filmu odvezl k léčení na Kubu více než desítku záchranářů, kteří pracovali na místě teroristických útoků z 11.
· září 2001 v New Yorku a kteří v důsledku těchto prací trpí zdravotními potížemi.
· Meghan O’Harová, producentka filmu, který bude mít premiéru 19.
· května na festivalu v Cannes a do amerických kin vstoupí 29.
· června, vyšetřování označila za politicky motivované.
· Omezení cest Američanů na Kubu vyplývá z dodatku k americkému embargu uvalenému na Kubu v roce 1962.
· Porušení zákona je trestáno až desetiletým vězením či pokutou ve výši až 250 000 dolarů.

Moorea vyšetřují kvůli cestě na Kubu
12. větna 2007, Lidové noviny
Čtk


Svoboda cestování na zvláštní povolení úřadů, povinnost vysvětlovat důvod cesty, nutnost prásknout zůčastněné osoby, hrozba vězením či vysokou pokutou, to není popis totalitních poměrů v bývalém sovětském táboře, ale je to epizoda ze současné údajně demokratické Ameriky. Není divu, že sami Američané se začínají obávat, že USA směřují k podobnému totalitnímu konci jako bývalý sovětský blok.

Např. George Aleman v "The Way of the “Evil Empire” z 11.5.07 uvádí, že studená válka byla vyhrána díky akumulaci individuálních aktů vzdoru a neposlušnosti, chopením se příležitostí malými klíčovými aktéry. Spojené státy se poté pasovaly do role vítěze hegemonické globální války a považují samy sebe za morální zenit, k němuž má celý svět směřovat. Podstatná část světa tam ale nesměřuje a tak Amerika se domnívá, že musí ukázat jak přeměnit tuhle planetu k americkému obrazu politickou, kulturní, ekonomickou a vojenskou silou. Tak jako sověti svůj systém považovali za produkt zákonitého vývoje, tak po studené válce se vžívá představa, že svět směřuje k liberálně-demokraticko-kapitalistickému světovému pořádku přirozeným vývojem. Ve skutečnosti jde o nepřirozený násilný tlak, což má protikladný efekt. Amerika začíná jednat a je vnímána stejně jako to impérium, které usilovala svrhnout nějakých 46 let. Jde cestou "říše zla", a Nové americké století může skončit stejně náhle jak začalo.

Žádné komentáře: