11 května, 2007

Vtíravé paralely

Dnes v Lidových novinách:

Na rozdíl od zbytku Evropy v Polsku a Pobaltí 8.květen není státním svátkem.
· Po vydírání pomocí ropy a plynu, které zažila třeba Gruzie a Ukrajina, přišla řada na dějiny.
· Zatímco Německo se od tradice třetí říše radikálně odřízlo, Putinovo Rusko stále více zdůrazňuje svoji symbolickou kontinuitu se Sovětským svazem.
· …je odmítána spoluúčast Sovětů na propuknutí války, tedy pakt Ribbentrop–Molotov.
· Nikdo nezpochybňuje oběti běžných Rusů v boji proti nacismu. Tito vojáci však byli pouze nástroji ve Stalinových rukou.
· Po jejich mrtvolách kráčeli funkcionáři NK VD, kteří „osvobozené Evropě" nesli nové zotročení.
· A pomníky padlých jsou dnes symbolem imperiální nadvlády.
· Boj s mýtem osvobození se zkratka pro zmíněné země stává životní nutností.
· Tomu všemu přihlíží zmatená „stará" Evropa.
· Západní spojenci souhlasili s uspořádáním kontinentu po roce 1944, souhlasili se zmizením svébytných členů evropské rodiny, od Maďarska po Estonsko, z civilizovaného světa.
· A akceptovali sovětskou verzi druhé světové války, ve které nebylo místo pro utrpení středovýchodní Evropy, pro kterou se jednalo pouze o přechod od jednoho totalitarismu k druhému.
· Interpretace napsaná Stalinem stále platí.
· Odpor na fóru EU k opakovaným požadavkům Lotyšska či Litvy postavit komunismus na stejnou úroveň s nacismem to potvrzuje.

Je čas skoncovat s mýtem osvobození
11.května 2007, Lidové noviny
Maciej Ruczaj, spolupracovník LN


Běžní ruští vojáci bojující s nadšením za svoji socialističeskou vlast vůbec netušili, že byli pouhými nástroji ve Stalinových rukou? Probůh, snad nejsou i dnešní běžní američtí bojovníci pouhými nástroji v rukou neoconů a toho jejich člověka Bushe při osvobozování irácké ropy!
Pro středovýchodní Evropany znamenalo osvobození od fašismu pouze přechod od jednoho totalitarismu k druhému? Probůh, tak možná proto i dnešní iráčané, už poučeni dějinami jak to mezi imperialisty chodí, považují násilím importovanou demokracii jen za přechod od jednoho totalitarismu k druhému, a brání se zuby nechty!
Těm sovětským totalitonosičům se aspoň zpočátku omylem dostalo vřelého přijetí.

Žádné komentáře: