14 května, 2007

Nepřítele milovati

Dnes v Lidových novinách:

Mickey je populární po celém světě, není tedy divu, že tvůrci palestinského televizního vysílání pro děti sáhli právě po něm.
· Tamní klonovaný myšák se jmenuje Farfúr. Zpívá a tančí, je veselý a dětem sympatický.
· Nenabádá však palestinské děti k tomu, aby zdravily, myly si ruce nebo si čistily zoubky, jako to dělají zvířátka v evropských televizních programech.
· Má trochu jiné, propagandistické poslání: šířit nenávist.
· V každém případě má palestinský televizní program u dětí živý ohlas.
· Svědčí o tom nadšení jednoho chlapečka, který neváhal, zatelefonoval do studia a zazpíval do telefonu písničku o AK-47.
· Informace pro pacifisty a liberály, kteří jsou v takovém stavu, že se už nevměšují ani do vlastních záležitostí: AK-47 je zkratka pro automatickou zbraň, model Kalašnikov, vzor 1947.
· Že Hamás šíří nenávist mezi dětmi, dnes asi nikoho moc nepřekvapí.
· Přesto by se Evropané měli zajímat o to, co se děje s jejich finanční podporou.
· Evropská unie je totiž největším dárcem a poskytuje Palestině přes organizaci UNRWA (agentura pro Palestinu při OSN) 500 milionů eur ročně.
· Tyto prostředky mají být využity na hospodářství, průmysl, justici a na vzdělání.
· Že tomu tak docela není, že se těmito penězi financují i nákupy kalašnikovů a příručních výbušnin, to ví jistě každý, kdo má na evropské straně s touto podporou co dělat.

O myšácích a lidech aneb pionýři zítřka
14.května 2007, Lidové noviny
IVAN KRAUS, spisovatel


Po Krauzově článku jsem málem začal nenávidět palestinské děti, kterým se zřejmě zamlouvá, co jim jejich myšák Mickey říká. Jenže proč zrovna palestinské děti by neměly nenávidět své nepřátele a klást jim odpor? To se máme i my stydět za to, že naši rodičové nenáviděli nacisty a kladli jim odpor? Přece i ti Iráčané budou jednou mít státní svátek, kdy si budou připomínat hrdinné vystrnadění okupantů a nebudou se moci dopočítat svých lidských a materiálních ztrát, včetně nenahraditelných ztrát na kulturních památkách. Copak Američané učí své děti milovat nepřátele – t.č. zavilé teroristy, které zarputile honí po celé zeměkouli? Nerad to říkám, ale možná i děti našich dětí budou jednou s uspokojením sledovat v teleinternetu (nebo jak se to bude jmenovat) odsun amerických vojáků včetně toho jejich rejdaru.

Nezáviděl bych palestinským dětem ani ty AK čtyřicet sedmičky. Co s nimi svedou proti nenáviděnému nepříteli, vybavenému (proti nenáviděnému nepříteli) nukleárním a jiným potenciálem, až se pod tím zeměkoule prohýbá…

Zrovna jsem dočetl obdobnou propagandu proti tomu palestinskému myšákovi od jednoho palestinského Američana v Israel Opinion. To je asi jako když český novinář - kolaborant za protektorátu dštil v novinách síru proti Čechům nenávidějícím Hitlera. V každém národě se najdou propaganisté, kteří si najdou důvod proč nepřítele milovati.

Žádné komentáře: