29 května, 2007

Otazníky nad protiraketovou obranou

Dnes v Lidových novinách:

V diskusi o možné výstavbě amerických protiraketových základen v České republice a v Polsku se nevěnuje pozornost zásadnímu problému: Co se stane, když nám protiraketové střely roztříští atomovou pumu nad hlavou?
· Velitel americké protiraketové obrany, generál Henry Obering v rozhovoru pro MF Dnes konkrétní čísla neposkytl, připustil pouze dopad některých úlomků na zem.
· Podstatně znepokojivější je, že na otázku, zda se ve vesmíru může odehrát atomový výbuch, odpověděl:,,Čím výše ve vesmíru se to stane, tím menší je ohrožení pro lidi na Zemi.“
· Je zřejmé, že taková událost by zdraví Evropanů neprospěla.
· Připusťme ale, že antiraketa bombu rozbije a k jadernému výbuchu nedojde.
· Přesto můžeme akci vnímat se smíšenými pocity.
· Paradoxně nejméně nebezpečné jsou ty,,neškodné“ úlomky, které spadnou z nebe.
· Díky radioaktivnímu záření je možné je najít a posbírat.
· Jak ale odstranit prach, který se snese na města, pole a do přehrad?
· Jak se zbavit oxidů, které kontaminují atmosféru?
· Nejlepší informace by měla mít profesionální Armáda České republiky.
· Náčelník generálního štábu generálporučík Vlastimil Picek je však ukryt za neprůstřelným tiskovým oddělením.
· Bude sdílnější ministryně obrany Vlasta Parkanová?
· Nikoli – prohlásila: „Individuální rozhovor není možný.
· To bych nedělala nic jiného.
· Ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg na žádost o rozhovor nereagoval.
· Možná to je první ministr v dějinách Evropy, který se nehodlá vyjadřovat k radiační hrozbě, přestože ho do vlády delegovali zelení.

Sestřelí raketu, ta nám spadne na hlavu. A dál?
29.května 2007, Lidové noviny
IVAN VĚTVIČKA, volně píšící novinář


Generál Obering z těch podivných otázek Evropanů musel být vzkutku na větvičce. Být já na jeho místě, odpovídal bych pochybovačům asi takhle:

Když při plnění obranných úkolů se raketa nad Evropou roztříští, spadne, zamoří, tak to je přece v pořádku. Jde o to, aby se to nestalo nad Amerikou. My musíme chránit náš hrdinný americký národ, a proto ty radary a munice dáváme jinam. Vy Jugoslávci...Češi? Well, četl jsem, že vy Češi nemáte hrdiny a musíte si je vymýšlet, viz Yarade Zimmermann. Tak tady máte příležitost se těmi hrdiny stát, obětovat se pro dobrou věc, za americkou global imperium!

Stane-li se Central Evropa neobyvatelnou? No problem, začínáme u nás v Americe vážně uvažovat o zrušení těch víza pro nepodezřelé z terorismu, minimálně pro váš velmi vstřícný gavrment a některé politišns a byznysmen. Yes, pro vás nejlepší žurnalist také.

Pořád nerozptýlila vaše obavy? Tak dobrá, já vám řeknu síkret informejšn. My nedopustíme, aby Íránci někam posílali ty svoje rakety, které stejně nemají a třicet let mít ani nebudou. Vám, excellent hockejovému národu nemusím vysvětlovat, že nejlepší obranou je útok…

Žádné komentáře: