19 května, 2007

Jak bych to řešil, být imperialistou

Dnes v Lidových novinách:

Summit EU–Rusko – Napětí ve vztazích Moskvy s novými členy EU překazilo možnost dohody
· Pochod Samarou byl „zlikvidován“ preventivními policejními opatřeními proti předákům ruské opozice
· MOSKVA/PRAHA Na pokyn ruských tajných služeb byli včera na letišti zadrženi opoziční vůdci, kteří chtěli demonstrovat před zraky evropských lídrů.
· Podle ruských nezávislých agentur dostaly policejní orgány tajný příkaz „shora“ zabránit vůdcům opozice v čele s šachovým velmistrem Garri Kasparovem, aby uspořádali během summitu svůj tradiční „Pochod těch, kteří nesouhlasí“.
· „Brání nám v odletu, všechno mají pod kontrolou policisté a muži v civilu,“ řekl Kasparov, když se z mobilu dovolal do rozhlasové stanice Echo Moskvy.
· Po několika hodinách policie zadržené propustila, ale to již bylo na let do Samary pozdě.
· Ruský prezident Vladimir Putin včera na summitu prohlásil, že jemu organizátoři pochodu „nijak nevadí“, ale „provokují policisty“.
· Ti, kteří se na místo dostali, se rozhodli akci přes všechny problémy uspořádat.
· Organizátory se podařilo tak paralyzovat, že pochod se málem neuskutečnil.

Kasparova zatkli před odletem
PETRA PROCHÁZKOVÁ, Autorka je spolupracovnicí LN
19.května 2007, Lidové noviny


Já kdybych byl globálním imperialistou a zavazela by mi v tažení nějaká mocnost druhého řádu, tak by mně to vážně naštvalo. Jako třeba Rusko, které není pouhý Irák. Nedá se to embargovat, protože to má mraky ropy a plynu. Nedá se to ani okupovat, protože to má i mraky atomek. Nezbývá než svrhnout režim a vyměnit ho za více narukujdoucí, jako třeba ten současný český. Jak známo, k takové operaci bych mohl výhodně použít disidenti. Mediálně se výborně zužitkovávají jejich protesty a demonstrace, vedené nejlépe nějakou mediálně vyrobenou známou osobností. Jako byli třeba Walenca a Havel. Oba si vážně zasloužili ocenění pozdějšími prezidentskými posty. Co takhle dneska v Rusku: Světoznámý Kasparov for president!
V tažení za globální imperium nemusí stát v cestě jen takový pořízek jako je Rusko. Vezměme si Írán, taky je tam plno ropy. To už by se vojensky řešit dalo, ale momentálně nejsme zrovna ve formě. A tak bych poslechnul ekonomickou teorii, že náklady na destabilizaci jsou efektivnější než vést válku. Podle klasické kolonizátorské taktiky rozděluj a panuj bych v Iránu především nahlodal nacionalisty, co jsou tam u moci, zafinancováním místních militantních a ekonomických skupin. Až kdyby to nezabralo, použil bych Brzezinského : klást nesplnitelné požadavky, obvinění z teroristických akcí, zkrátka vyprovokovat úder. Ovšem v tom Iráku se to nijak nechýlí k šťastnému konci, pomoct už nemůže ani princ Harry, prezidentské volby na krku, a i ten brdský radar, co nám má krýt při útoku záda, zatím v nedohlednu…

Žádné komentáře: