15 května, 2007

Odloučení od Boha a církve

Dnes v Lidových novinách:

Venezuelský vůdce Hugo Chávez sice označuje za prvního revolucionáře Ježíše Krista, ještě více ale vyznává marxistické učení.
· S katolickou církví tak vede ostré spory a viditelně s ní bojuje o vliv.
· Podobně vyhraněn je i bolivijský domorodý prezident Evo Morales, který s loňským nástupem do funkce prohlásil, že skončilo 500 let trvající ponižování indiánského obyvatelstva ze strany bílé rasy s křesťanskými kořeny.
· Na Cháveze a Moralese nyní míří kritika samotného papeže.
· Marxistický systém nezanechal za sebou jen smutné dědictví ekonomického a ekologického úpadku, ale také zničil lidského ducha,“ řek mimo jiné papež s tím, že tato ideologie spjatá s autoritativními režimy, které se dnes v Latinské Americe objevily, byla přitom mnohými považována za překonanou.
· Spirituální návrat do dob předkolumbovské Ameriky Svatý otec označil za „krok zpět“.
· „Oddělení člověka od Boha a církve by bylo návratem do období ukotveného v minulosti,“ uvedl papež.
· I když ve svém projevu kritizoval i kapitalistický systém, levicoví vůdci typu Cháveze a Moralese vyslechli od papeže kritiky zdaleka nejvíc.

Papež odsoudil marxismus i Ameriku před Kolumbem
15.května 2007, Lidové noviny
EDUARD FREISLER


Je zvláštní, proč papež věnuje tolik úsilí propagaci marxismu. Musí to být významné učení, řekne si prostý Latinský Američan, když je tolik připomíná před milionem posluchačů tak významná osoba jakou Svatý otec nepochybně je. Prý je to dnes už učení mrtvé a překonané. Proč tedy papež jen jakoby mimochodem zkritizuje životný kapitalismus a hned zase zpátky k tomu neživotnému marxáku. Je to podobné jako když u nás senátoři Štětina a ještě jeden, nemůžu si vzpomenout, vytrvale oživují povědomí Českého občana o životnosti komunismu a zajišťují straně nesoucí toto jméno stále aspoň těch 13%.

Svatému otci ten marxistický systém zřejmě pořádně leží v žaludku, protože kromě jiného ničí lidského ducha. A tak latinoameričany důrazně varuje, že oddělení člověka od Boha a církve by bylo návratem do období ukotveného v minulosti. No nevím, nedivil bych se kdyby nějaký zavilý marxista, jakým je možná Chávez, namítnul, že naopak oddělení člověka od Boha a zvláště církve by bylo konečným stupínkem dovršení vývoje od opice k člověku.

Žádné komentáře: