27 května, 2007

Ministr klame tělem

Dnes v iDNES:

Vicepremiér Alexandr Vondra našel další důvod, proč by Češi měli podporovat vybudování amerického radaru. Utuží to totiž vztahy se spojenci.
· V případě opaku - tedy zpřetrhání vztahů - hrozí podle Vondry například bnovení povinné vojenské služby.
· "Pokud bychom ty spojenecké svazky přetrhali, tak si musíme uvědomit, ... že se pak do budoucnosti nedá vyloučit, že bychom museli obnovit povinnou vojenskou službu," míní Vondra.

Vondra: Buď radar a dobré vztahy, nebo povinná vojna
iDNES, 27. května 2007
klu, iDNES.cz


----------------------------------

Dnes v Neviditelném psovi:

Zpřetrhání spojeneckých svazků v rámci NATO by mohlo případně vést ke obnovení povinné vojenské služby v České republice, řekl vicepremiér Alexandr Vondra.
· Měl raději mlčet.
· Tím nahrál odpůrcům kolektivní obrany na smeč.
· Jeho tvrzení je neopodstatněné a neodůvodnitelné, prostě hloupé a je kupodivu, že se k něčemu takovému propůjčil - snad se ukáže, že šlo o mediální dezinterpretaci.
· Rozhodnutí o profesionalizaci armády nemůže být odvislé od jedné mezistátní smlouvy o jedné radarové stanici, která bude podepsána nebo nebude podepsána.
· Vondrův odkaz na NATO, přinejmenším v mediálně podané interpretaci, je zcela mimo, jelikož má jít o smlouvu se Spojenými státy, nikoli s organizací NATO jako takovou.
· Chce se věřit, že jde o nějakou zlovolnou dezinformaci, která bude uvedena na pravou míru - ale i pak zanechá nepříjemnou pachuť v ústech.
· Nebylo by divu, kdyby šlo o šikovně nastavenou past.
· Jde totiž v zásadních důsledcích o to, zdali budeme nadále ve východní nebo západní sféře přitažlivosti.
· Pokud se komunistům, fašistům a zeleným s přispěním socialistů podaří naše angažmá na kolektivní obraně zhatit, bude to vítězství ruské, tedy východní diplomacie a ukáže se, že vítězný Únor nebyl nějaký úlet historie, nýbrž naplnění niterného českého směřování.
· Takže: nestraším povinnou vojenskou služnou, to je pitomost.
· Straším Ruskem, to není pitomost, to je realita.

Základny a vojenská služba
Neviditelný pes, 28.května 2007
Aston


Pokud si správně pamatuji, tak vojenskou službu si naši spojenci u nás nechali k 1.1.2005 zrušit a nahradit ji profesionální armádou proto, aby byla použitelná pro akce v zahraničí. To podle ústavy u normální povinné služby nebylo možné.
Takže znovuzavedením branné služby pan ministr nemusí strašit, protože jeho povedení spojenci by se mu pěkně poděkovali. Sebral by jim potencionální kanonenfutr pro teroristické a antiteroristické války, a našim "brancům" možnost riskantního výdělku.

Žádné komentáře: