25 května, 2007

Hlavně ne automaticky

Dnes v Lidových novinách:

Rebel Kasparov – Vůdce protiputinovské opozice si ve Štrasburku stěžuje na kremelské vládce
· LN Má být Evropa vůči Putinovu Rusku tvrdší a sáhnout k sankcím?
· Sankce ne, rozhodně ne proti ruskému státu, protože Putin není celé Rusko.
· Evropa, ale také Amerika by se měly vyhnout používání dvojího metru.
· Nepředstírat, že Putin je demokratický vládce.
· LN Měli by evropští politici přestat s Putinem komunikovat, aspoň do doby, než poleví?
· Západní lídři by se ale neměli s Putinem stýkat automaticky.
· Nemají to zapotřebí.
· LN Ruský prezident si v poslední době vytvořil řadu nepřátel, a je jedno, jestli je to Pobaltí, Polsko nebo kavkazské republiky. Jaký cíl jeho politika sleduje?
· Putin nemá žádnou ideologii.
· Rusko řídí jako korporaci a jeho hlavním zájmem je zvyšovat zisk.
· Některé Putinovy kroky nejdou vysvětlit racionální argumentací.
· Sedm let neomezené moci, peněz a beztrestnosti se na něm projevily.
· Putin si myslí, že si může všechno dovolit.
· LN Jste lídr Jiného Ruska, zastřešující skupiny ruských opozičních stran.
· Kandidátem na prezidenta ale nechcete být. Proč?
· Společný kandidát bude muset dělat strašně moc kompromisů, protože opozice sdružuje lidi z extrémní levice přes liberály až po nacionalisty.
· Moje volba je bývalý šéf ruské centrální banky Geraščenko.
· LN Proč jste se vlastně rozhodl vstoupit do politiky?
· Opozice v Rusku má šanci změnit režim, protože Putin příští rok skončí.
· LN Jste připraven jít i do vězení?
· Mám třeba osobní strážce, nikdy nelétám s Aeroflotem, a na kratších letech se snažím nejíst a nepít.
· Jinak se chovám normálně.

„Raději nelétám s Aeroflotem“
25.května 2007, Lidové noviny
KATEŘINA ŠAFAŘÍKOVÁ


Ani nevím, jestli Václav Havel taky raději nelétal s ČSA, ale jinak s ním Kasparov má mnoho společného. Havel, světoznámý geniální playwright, podvracel stoličku pod Husákem, Kasparov, světoznámý geniální šachista, činí totéž Putinovi. Havel to dotáhl nakonec až na prezidenta, a Kasparov kvůli témuž odložil šachy. Možná i genialitu tvrdíce, že Západní lídři by se už s Putinem neměli vůbec stýkat, obzvlášť ne automaticky. Řídí Rusko jako korporaci a jde mu jenom o zvyšování zisku, a myslí, že si může všechno dovolit. Čili chová se jako by sám byl typickým lídrem Západu.
I Amerika je plná disidentů. Říkají o svém prezidentovi věci, které se naše média stydí publikovat. Bush sám se zajisté prezidentem coby disident nestal, neboť mu žádná genialita prokázána nebyla. Mezi disidentské organizace zřejmě patří i Amnesty International, která předevčírem vydala výroční zprávu o stavu lidských práv ve světě za rok 2007. Prý vlády a ozbrojené skupiny po celém světě používají politiku strachu k potlačování lidských práv a k nebezpečnému rozdělování společnosti. Vede to ke světu v němž se lidé nebudou cítit bezpečnými a jejich práva nebudou chráněna. Hlavní vinu na situaci má "globální válka proti terorismu", která podněcuje porušování lidských práv a otravuje atmosféru mezinárodních vztahů. Kritika se týká všech vlád, ale především USA, které za lídra v oblasti lidských práv už považovány být nemohou. V tzv.válce proti terorismu se Spojené státy uchylují k mučení, zadržování lidí bez soudu, bez obvinění, brání přístupu těchto osob k jejich právníkům, předávají podezřelé k výslechům do zahraničí. Dávají tak hrozivý příklad zbytku světa. Krátce: USA přistupují ke světu jako ke gigantickému bitevnímu poli.
Co chybí, aby se i s demokracií nabitým (na rozdíl od Putina) prezidentem Bushem lídři světa přestali stýkat, a zejména ne automaticky. Doufejme, že tu nastávající návštěvu v Praze ještě stihne.

Žádné komentáře: