27 května, 2007

Jak to vidí disidenti

Dnes v Lidových novinách:

WASHINGTON Obě komory amerického Kongresu ve čtvrtek schválily zákon, který zajišťuje financování amerických vojenských operací v Iráku a v Afghánistánu.
· Na rozdíl od původního návrhu ale neobsahuje termín pro návrat vojáků z Iráku.
· Pro zákon bez termínů odsunu hlasovalo ve Sněmovně reprezentantů 280 poslanců, proti bylo 142.
· V Senátu, kam byl zákon obratem postoupen, získal 80 hlasů proti 14.
· Mezi odpůrci byli i dva hlavní demokratičtí prezidentští kandidáti Hillary Clintonová a Barack Obama.
· Prezident George W. Bush dostane k podpisu zákon, který vyčlení z rozpočtu kolem 100 miliard dolarů na operace v Iráku a Afghánistánu až do letošního září.
· Demokraté ve Sněmovně i Senátu tak ustoupili republikánskému prezidentovi a podle očekávání mu již podruhé neposlali zákon, který by další financování irácké války podmiňoval zahájením ústupu.
· V textu zákona zůstaly pouze požadavky na zlepšení práce irácké vlády, s nimiž souhlasila i řada republikánů.
· Proti zvýšení tlaku na iráckou vládu Bílý dům patrně nic nemá.
· Při čtvrteční tiskové konferenci Bush vyzval iráckou vládu, aby „vykázala reálný pokrok" ve stabilizaci země.
· Na druhé straně zdůraznil, že americké jednotky jsou v Iráku na pozvání irácké vlády.
· „Je to suverénní země. Až nám řeknou odejděte, tak odejdeme," uvedl Bush.
· Současně prezident předpověděl silné boje.
· „Očekáváme intenzivní boje během týdnů a měsíců, které přijdou.
· Měsíc srpen by mohl být velmi tvrdý, protože povstalci se pokusí zabít tolik nevinných lidí, kolik jen bude možné, aby ovlivnili debatu v USA," varoval Bush.

Kongres couvl a dal Bushovi peníze na Irák
26.května 2007, Lidové noviny
taj, čtk


Komentář Global Research to vidí tak, že demokraté poslušně ustoupili Bushově administrativě, a otevřeli tím cestu k eskalaci násilí Bushovy administrativy v Iráku, a k válce proti Íránu. Američané přišli o iluze, že demokrati mají v úmyslu válku skončit a přivést americké jednotky domů. Demokraté tak ztratili důvěryhodnost a rozplývají se sny o jejich budoucích politickýxh ziscích. Republikáni a demokraté jsou ve skutečnosti jen frakcemi téhož kriminálního nového světového řádu, založeného na týhž vojensko-špionážně-industriálních zájmech, sledují stejný geopolitický scénář. Velká většina demokratů neoponuje válce na Středním východě, ani ilegální okupaci Iráku a Afghánistanu. Chtějí iráckou ropu stejně jako jejich neokonzervativní partneři. Bianko šek znamená významné oživení Bushových neoconů, a Bush sám si tiše sumíruje prezidentské direktivy dávající mu diktátorské pravomoce. S Cheneym zároveň píše i nové směrnice pro destabilizaci Íránu. Malá skupina demokratů oponujících válce je politicky neutralizovaná a zbavena významu.

Jak vidno, americká obdoba disidentů, známých z dob komunistické odrůdy totalitních režimů, se na americkou politickou scénu rozhodně nedívá růžovými brýlemi. Není divu, vždyť např. v článku zmíněné Bushovo tvrzení, že americké jednotky jsou v Iráku na pozvání irácké vlády, ukazuje na hloubku cynismu a arogance, které pro svět nevěstí nic dobrého.

Žádné komentáře: