28 května, 2007

Radarový pomník

Dnes v Lidových novinách:

PRAHA Už za týden do Prahy přijede americký prezident George W. Bush.
· Přivítají ho demonstrace odpůrců radaru.
· Jednání o umístění americké radarové základny na území České republiky bude jedním z hlavních bodů Bushovy návštěvy v Praze.
· „Je to generálka na Bushe,“ řekl mluvčí iniciativy Ne radarům Jan Májíček.
· Demonstranti na akci nacvičovali také vzkaz, který pro amerického prezidenta mají: „Děkujeme, nechceme!“ skandovali.
· Zhruba stejnou akci, jako byla ta sobotní, organizátoři plánují i na pondělí 4. června, kdy Bush do Prahy přijede.
· Protestů však bude víc.
· Zatím je nahlášeno sedm akcí.
· „Říkáme ne americké hegemonii, chceme o radaru referendum, vláda nemá právo vládnout proti vůli většiny občanů, chceme zákon o obecném referendu,“ ozývalo se od řečnického pultu.
· Příznivci radarů žádný happening nechystají.

Generálka na Bushe: tisíc odpůrců radaru v ulicích
28.května 2007, Lidové noviny
MARIE VALÁŠKOVÁ


Ten prezident Bush, co u nás chce mít ten radarový pomník slávy, je skutečně povedeným chlapíkem.Když nikdo zrovna nedával pozor, sesumíroval a podepsal 9.května směrnici, podle které v případě "katastrofických událostí" se on, Jiří W.Bush stane něčím, co se dá nejlépe popsat slovem diktátor. Ta směrnice se jmenuje The National Security and Homeland Security Presidential Directive. Dává Bílému domu doslova bezprecendentní diktátorské pravomoci nad vládou a celou zemí, umožňující obejít kongres i zásadu dělby moci. Může se tak teď vyhlásit absolutním vládcem.

Americká média si toho zpočátku prakticky nevšimla, a česká o tom mlčí dodnes, včetně LN.

A kdo že, může vyhlásit takový stav nejvyšší nouze? No přece táž osoba, které diktátorská moc připadne, jmenovitě prezident. Dejme tomu, že stav katastrofické nouze a vyjímečný stav jsou vyhlášeny, a kdo se ujme zákonného řízení ústavní vlády? Podle prezidenta Bushe on sám a Dick Cheney. Blogger Brilliant at Breakfast připomíná: Vzpomínáte na časy, kdy si Bush přál být diktátorem? Tak teď už víme jak se k tomu dopracoval. Nyní už můžeme s jistotou očekávat, že se bude konat nový teroristický útok

No, a my si můžeme vzpomenout na jeden snímek, kdy jiný diktátor stanul u kteréhosi z hradčanských oken a spočinul svým pevným hledem na Matičce Praze. Třeba se dočkáme dalšího podobného s nímku. Ten náš diktátor ale bude určitě hezčí.

Žádné komentáře: