23 května, 2007

Globální demokracie

Dnes v Lidových novinách:

BERLÍN S odchodem Gerharda Schrödera z čela německých sociálních demokratů (SPD)
· tato strana bojuje o svou někdejší popularitu.
· Citelně jí především chybějí charismatické osobnosti typu Schrödera.
· Málo výrazný současný předseda SPD Kurt Beck proto zkouší novou taktiku, obklopuje se lidmi, kteří jsou v průzkumech oblíbení.
· Za jednoho z budoucích tří místopředsedů si proto vybral Franka-Waltera Steinmeiera, který v současnosti zastává funkci ministra zahraničí ve velké koalici, kterou na podzim roku 2005 SPD vytvořila z CDU/CSU.
· Steinmeier, který v minulých vládách vedl úřad bývalého kancléře Schrödera, je dlouhodobě nejpopulárnějším politikem SPD a na celkové politické scéně zaostává jen za dosud neotřesitelně nejoblíbenější kancléřkou Merkelovou.
· Ten si popularitu u veřejnosti získal i díky svému obezřetnému postoji vůči chystanému americkému protiraketovému systému v Česku a Polsku.
· „Protiraketový štít by mohl vést k novým závodům ve zbrojení v Evropě,“ řekl například letos na jaře s tím, že Evropa takové základny nepotřebuje.

Steinmeier boduje kritikou základen
23.května 2007, Lidové noviny
čtk, reuters, ef


Už jsem si říkal, jseš pěknej mizera, když se ti nezamlouvá rozšíření cizí ekonomické nadvlády v ČR okupací vojensky dílče faktickou skrze tu radarovou základu. A ejhle, on taky ten Steinmeier si myslí, že Evropa takové základny nepotřebuje, a ještě s tím boduje u německé veřejnosti. Naše veřejnost ve své většině taky radar nechce, protože je málo odborně vyvinutá a stěží chápe kdo a proti komu se vlastně má chránit. A tak žádné referendum nebude, bylo by, kdyby většina byla pro. A tak odpovědnost ráda bere na sebe naše vládní předokupační pátá kolona, protože doufá, že jí bude uznale poklepáno na ramena.
Ovšem ani německá ani naše občanská veřejnost není ve společnosti pátým kolem u vozu sama. Je takovou i veřejnost americká, která z 60% požaduje stažení amerických vojsk z Iráku, avšak Pentagon právě oznámil, že koná přípravy pro trvalou okupaci.
Takovému stavu věcí veřejných se kuriozně globálně říká demokracie.

Žádné komentáře: