02 května, 2006

Socani nejsou z Levice

Dnes v Hospodářských novinách:

V evropské politice přestávají v přístupu k hospodářské politice platit tradiční dělící čáry mezi levicí a pravicí.
· V posledních desetiletích už prostě automaticky neplatí, že pravice omezuje daně i výdaje, zatímco levice utrácí.
· Sociálně-demokratické strany, které v 19. století vznikaly jako protipól kapitalismu, jsou dnes paradoxně hlavními obhájkyněmi globalizace - tedy globálního kapitalismu.
· Transformovaná pravice naopak stále častěji vystupuje jako obhájkyně národních států proti globalizaci - i když samozřejmě existují národní a další specifika.
· K rozmazávání rozdílů mezi pravicí a levicí v ekonomické oblasti dochází i proto, že moderní západní společnosti jsou natolik komplexními organismy, že se chtě nechtě ocitají stále více v područí expertních byrokracií, které nutí politiky hledat řešení okolo politického středu.
· Navíc panuje v těchto složitých společnostech značná setrvačnost, kterou podporuje i neochota lidí vychovaných sociálním státem cokoliv měnit.
· V postkomunistických demokraciích jsou znaménka levice a pravice pomíchaná ještě více, protože nutnost privatizovat a transformovat hospodářství po pádu komunismu připadla rovnou měrou levici i pravici.
· Ekonomické reformy, které by byly považovány na západ od nás za pravicové, tak prováděly často strany postkomunistické levice.
· Ekonomické reformy tak může dnes zavádět jak liberální levice, tak konzervativní pravice.
· Stejně tak ale mohou politické strany náležející k těmto směrům své země neodpovědně zadlužovat nebo oddalovat nezbytné zeštíhlování přebujelého sociálního státu.

Pravice a levice? Matoucí pojmy!!
Hospodářské noviny, 2.5.2006
Jiří Pehe

Jestliže Socani z dolního konce vesnice hrají s Pravičáky z horního konce společně ve stejném týmu, nejedná se o levici a pravici, nýbrž o levé a pravé křídlo místního Kapitál Bulls. Nahrávají si, střílí proti jedné brance, a na dresu tržní totality nosí všichni společně klamavou reklamu DEMOKRACIE. Levice, to je ta obec a její tým, do jehož branky Kapitál Bulls střílí jednu branku za druhou.
Uvnitř Kapitál Bulls momentálně panují neshody. Dolňáci Socani na levém křídle už drží míč příliš dlouho a horňáci Pravičáci jsou z toho na mrtvici.

Žádné komentáře: