13 května, 2006

Poslední ať nechá rožnuto

Dnes v Lidových novinách:

To, že by komunisté dnes vyhráli parlamentní volby, zatím zůstává fikcí. Jak by to ale vypadalo, kdyby KSČM jednou volby skutečně vyhrála? Nastal by opravdu důvod k panice?
· Měli by se Češi zachovat podle slavného volebního titulku britského deníku The Sun: „Mohl by poslední člověk na odchodu ze země laskavě zhasnout“?
· Překvapivé je, že komunisté už dnes mají detailní plány na převzetí země. „První věc, kterou bych udělal, kdybych vyhrál volby, by bylo sestavení vlády národní shody,“ popisuje svou strategii předseda komunistů Vojtěch Filip. „Jednal bych o ní se všemi stranami. Pak bych se dohodl na další orientaci země.“
· Slovy „další orientace země“ má Filip na mysli především ekonomickou transformaci. Ta by spočívala hlavně v orientaci na nové trhy, zavedení speciálních daní a postupné zvedání sociálních dávek.
· Podle ekonomů by byl ale výsledek vlády komunistů opačný. Česko by se dostalo do mezinárodní izolace, zvedala by se byrokracie a zemi by postupně opouštěly bohaté firmy
· Pokud by ve volbách zvítězili komunisté, smůlu by měli bohatí.
· „Počítáme s tím, že bychom zavedli větší progresivitu daní,“ vypočítává ekonomický expert komunistů Jiří Dolejš.
· Komunisté by zavedli i daň z luxusu
· Komunisté počítají, že by Česku otevřely nové trhy. Dolejš jmenuje Čínu, Latinskou Ameriku včetně Kuby a Střední Asii. Předseda Filip doplňuje také Kazachstán.
· „Orientace na podobné země by byla asi v konfliktu s plány Evropské unie. Dá se počítat, že EU by na nás tlačila a roztočila by se spirála problémů,“ uvažuje analytik Münich.
· Jak daleko by komunisté asi zašli, se dá dnes jen těžko odhadnout.

Poslední ať za sebou zhasne...
13. května 2006, Lidové noviny
LUKÁŠ DOLANSKÝ


Kdyby komunisti vyhráli parlamentní volby (jak zní téma), bylo by to proto, že většina voličů si to přála, přes nepříliš vydařený první pokus o socialismus. Kapitalismus by sestoupil do druhé ligy. No a? To je ve sportu běžné, proč ne v demokracii? Poslední bohatý, neschopný žít bez dalšího růstu růstu svého bohatství, na odchodu ze země by laskavě nechal světla rozsvícena, neboť nejméně ta většina voličů by zůstala, pak nějací disidenti, a ovšem i ti byrokrati množící se s nárůstem byrokracie.
Co s tím? No přece embargo, financování propagandy a podvratné činnosti, podpora těch disidentů, a takové ty známé věci...

Žádné komentáře: