06 května, 2006

Proletáři všech zemí, hlavně se nespojujte

Dnes v Lidových novinách:

Pro hollywoodské filmaře přestává být Česká republika finančně atraktivní. Filmové produkce se raději stěhují dál na východ, kde je státy úspěšně lákají citelnými daňovými pobídkami.
· Profesní podmínky pro natáčení u nás stále Američané hodnotí ve srovnání s statními státy našeho regionu jako nejlepší, ale nakonec točí v Maďarsku, Rumunsku nebo Litvě, kde dostanou část vynaložených peněz zpátky
· V Maďarsku dosahuje pobídka až 20 procent z nákladů, které tam filmaři utratí.
· Natáčet mimo Spojené státy je pro americké filmaře mimořádně výhodné. Stavba dekorací přijde v České republice například na 2,5 milionu dolarů, zatímco v USA na čtyřnásobek.
· Český filmový průmysl zaměstnává v přepočtu na plné úvazky asi 5000 lidí; nejde ovšem o stálé zaměstnance, ale převážně o pracovníky najímané na konkrétní projekty.

Česko je pro filmaře drahé
Lidové noviny 6. května 2006
nos, čtk


Pro americké filmaře je prý Česko stále nejpřitažlivější uchazečkou, jenže ty dál na východ taky nejsou k zahození, a hlavně jsou ještě lacinější…
Klasická stálá armáda nezaměstnaných, sloužící k tomu aby si z ní zaměstnavatel odčerpal potřebný počet pracovníků, se globalizuje. Dnes už nadnárodní korporace nesahá jen do nějaké domácí rezervy nezaměstnaných, ale vybírá si z rezervy globální . Jde tam, kde místní jsou ochotni či nuceni přijímat horší podmínky než v jiných zemích, prostituovat se finančními výhodami, daňovými pobídkami, úlevami. Toto kuplířství provozují místní vlády. V příštích volbách půjde i o to, jaká vláda bude lepším pasákem.
Proletáři všech zemí, jen se nám nespojujte, podrážejte se navzájem levnější nabídkou svých vnad a služeb.

Žádné komentáře: