16 května, 2006

Krok-sun-krok

Dnes v Lidových novinách:

Bez hluboké reflexe dědictví komunismu nemůže překvapit, že si s komunisty nevíme rady
· S tím, jak rostou v posledních letech preference i vliv komunistů, začíná sílit volání, aby se komunisté omluvili, změnili název a vůbec, aby se tak nějak zdemokratizovali.
· Dokonce se ozývají hlasy volající po zákazu KSČM.
· Shodou šťastných náhod a boje jiných národů nám spadla do klína pluralitní demokracie.
· Otevřely se nové možnosti a není divu, že se dědictvím komunismu nikdo nechtěl zabývat.
· Pokud jde o samotné komunisty, počátkem devadesátých let se všeobecně očekávalo jejich brzké vymření a vítězstvím opojení demokraté si byli jisti, že dokáží rezidua komunismu hravě porazit v demokratické soutěži.
· Komunisté sice postupně vymírají, nicméně KSČM má stále skoro 100 tisíc členů.
· Mladších šedesáti let jich sice není více než 25 tisíc, ale, pro srovnání, vládní ČSSD vykazuje 16 tisíc (všech) členů a ODS něco přes 20 tisíc.
· KSČM navíc chytře loví hlasy v kalných vodách sociální periferie, mezi tzv. "losery transformace", kteří se územně koncentrují hlavně v severních Čechách a na severní Moravě.
· Komunisté tedy minimálně z poloviny těží z chyb demokratů.
· A ti, když zjistili, že boj by byl těžší, než očekávali, začali postupně komunisty "respektovat" a dokonce se ucházet o jejich přízeň.
· Co to vlastně znamená být komunistou?
· Znamená to věřit, že rok 1989 představoval pouze tragickou historickou porážku prvního pokusu o nastolení socialismu.
· Logicky by tedy mohl následovat pokus druhý.
· Jestliže se tedy komunisté omluví či přejmenují, tak pouze z taktických důvodů, podle Leninovy zásady "krok vzad, dva kroky vpřed".
· Skutečně po nich máme chtít a žádat právě toto?

Marné na omluvu čekání
16. května 2006, Lidové noviny
Josef Mlejnek jr. politolog


Že si nevíme rady s komunisty? To by se snad dalo nějak vyřešit, jsou registrovaní, platí příspěvky. Horší je to s těmi jejich voliči. Jsou nenápadní, mlčenliví, ve voličských průzkumech se možná hlásí k ODS. A může jich být až dvacet procent. Když nám tou shodou šťastných náhod spadla pluralitní demokracie do klína, tak zřejmě změnu mlčky akceptovali ale dál si myslí na ty příští dva kroky vpřed. Nebylo by lepší zakázat ty voliče?

Žádné komentáře: