26 května, 2006

Deštník na Václaváku

Dnes v Britských listech:

Bushova vláda podniká kroky ke zřízení nové protiraketové základny v Evropě, která by měla čelit úderu z Íránu proti Spojeným státům a evropským spojencům.
· Návrh sleduje záměr do roku 2011 instalovat v Evropských silech 10 protiraket, a to v době, kdy je Írán podezírán z vývoje jaderných zbraní. V úvahu přicházejí také Polsko a Česká republika.
· Prezident Bush učinil tento program nejvyšší prioritou své vlády ihned po zvolení a uvolnil cestu rozmístění antiraket tím, že USA odstoupily od smlouvy o protibalistických střelách z roku 1972.
· Ve Fort Greely na Aljašce již bylo umístěno devět protiraket a v rámci širšího, komplexního systému Pentagonu další dvě na letecké základně Vanderberg v Kalifornii.
· Četní kritici Pentagonu poukazují, že projekt je zpožděn a má chabé výsledky.
· Pentagon usiluje pro rok 2007 pro práce na raketové obraně o 9.3 miliardy dolarů, z toho 2.4 miliardy připadá na uvedení do provozu nových systémů
· Základny Fort Greely a Vandenberg jsou primárně namířeny proti potenciální severokorejské hrozbě.
· Máme ale obavy z vývoje na Středním východě a chceme mít v tomto ohledu dostatečné pokrytí“.
· Postavením protiraketové základny v Evropě Pentagone sleduje přiblížení protiraket odhadovaným trasám střel z Íránu, namířených na Evropu, nebo na Spojené státy přes arktickou oblast.
· Mezitím Bushova administrativa obnovila své úsilí najít pro tento program podporu v zahraničí. Začátkem dubna navštívili američtí vojenští a vládní představitelé Varšavu a obnovili dlouholeté rozhovory.
· Česká republika se snaží veřejné diskusi k této záležitosti vyhnout v obavě, že by se otázka mohla stát závažným tématem červnových parlamentních voleb.

NYT: Spojené státy nabízejí Evropě deštník proti íránským střelám
26.5.2006, Britské listy


Četl jsem, že budova Národního muzea je v mizerném stavu. Dovedu si představit místo ní jako dominantu Václavského náměstí mohutnou raketu nějakého doletu. Hned vedle se už nachází jiná americká základna, Radio Svobodná Evropa. Socha Sv.Václava hned pod tím je už dost okoukaná. Kdyby se nahradila sochou současného amerického prezidenta, obětavého realizátora jednotlivých kapitol Inteligentního Plánu Nejvyššího, nemusela by se už žádná lokalita v USA či jinde na světě bát raketového útoku. Nelze si představit. že síly zla by mohly jen pomyslet na jiný cíl, než na tuto skvělou enklávu přátelství a porozumění na vrchním konci Věnceslaw Square.

Žádné komentáře: