05 května, 2006

G.C.D.

Dnes v Lidových novinách:

Americká vláda podnikla nebývale ostrý slovní výpad vůči Moskvě.
· Viceprezident Dick Cheney totiž včera obvinil Rusko z ústupu od demokracie a vyzval ho, aby přestalo zneužívat energetických zdrojů k „vydírání“.
· Moskva obvinění odmítla jako „naprosto nepochopitelná“.
· Odpůrci reforem v Rusku se snaží zvrátit úspěchy dosažené v uplynulém desetiletí omezováním demokratických práv, řekl Cheney.
· Zároveň varoval prezidenta Vladimira Putina, že některé z kroků Moskvy by mohly uškodit vztahům s ostatními zeměmi.
· „Není pochyb o tom, že návrat k demokratickým reformám v Rusku přinese další úspěch jeho lidu a získá mu větší respekt partnerských národů,“ dodal viceprezident.
· Cheney v projevu, věnovaném z valné části ocenění snah východoevropských zemí o demokratické reformy, zaměřil pozornost také na snahu Moskvy využívat - či spíše zneužívat svých bohatých energetických zdrojů.
· „Žádnému legitimnímu zájmu neposlouží, stanou-li se ropa a plyn nástroji zastrašování či vydírání, ať už prostřednictvím manipulace se zásobami, či snah o monopolizaci dopravy,“ prohlásil americký viceprezident.
· Na druhé straně Moskva chová podezření, že americká politika podpory globální demokracie je ve skutečnosti nástrojem k upevnění dominantní pozice USA v postsovětských státech.

Američané obvinili Rusy, že „vydírají ropou“
5. května 2006, Lidové noviny
čtk


Energetický gigant Rusko si dělá co chce, vydírá ropou, a Amerika se musí rozčilovat. Rusko se nemá k návratu k demokratickým reformám, až tak, že viceprezident Cheney je nucen ostře slovně Moskvu napadat.
Připomíná to spor mezi Čínou a Vatikánem ve věci jmenování katolických biskupů. Jenže tady si mrňavý Vatikán vyskakuje na čínského obra a peskuje ho jako malého ratlíka, zatím co Rusko se Cheneymu směje do očí. Nic to prezidentovi Bushovi, kterému za chvilku končí prezidentství neříká? Co potom? Předkládám mu následující Inteligentní Plán: Ujmout se role mesiáše a založit Globální Církev Demokratickou. V čele s papežem Georgem W.Bushem. Papež bude schvalovat jmenování demokraticky zvolených prezidentů a vlád na návrh parlamentů po celé zeměkouli. Demokracie by se tak po světě už nemusela šířit násilím formou křižáckých válek proti terorismu, nýbrž spíše formou pokorného rozjímání. Pak by si ruský gigant nemohl vydírat ropou jak se mu to hodí. Každý podraz by Rusku musel být odsouhlasen papežem na stolici v Bílem domě,jinak by se mu nedostalo rozhřešení.

Žádné komentáře: