06 května, 2006

Jen o té jediné

Dnes v Lidových novinách:

Redakce Lidovek mi poskytla prostor pro zhruba 6000 úderů, včetně mezer.
· Jedu do Prahy a ve vlaku se probírám novinami, abych našel nějaké vhodné téma. Tak například. Z vládní agentury zmizelo půl miliardy.
· Na další stránce je sdělení, že Václav Havel a Michal Viewegh vydali knížky.
· Jinak jsou lidé zabořeni do denního tisku. Převládají ilustrované časopisy a na všech titulních stranách je fotografie zbrusu nové dcerky Karla Gotta.
· V české kopané to není v pořádku ani po údajně vyřešené korupční aféře.
· Fotbalový sudí Jára se umí taky hezky vysmívat, když dává červenou kartu. Líp to uměl už jen soudruh Grebeníček
· A jen jsem se v myšlenkách dostal ke komunistům, přistoupil chlap s Haló novinami v ruce. Četl je hrdě, bojovně, nesmiřitelně a ještě lépe a radostněji.
· Být v České republice i v roce 2006 komunistou, to je diagnóza.
· Komunistů se jen tak nezbavíme. Máme krátkou paměť. Bude možná potřeba nejdřív zvolit politicky gramotné voliče a ti půjdou k urnám.
· V hale Masarykova nádraží jsem se zastavil u busty zakladatele státu. „Tatíčku, máme před volbami, jak to dopadne?“
· Parlament je volen voličstvem. Kdo však to voličstvo vychoval politicky a mravně?“ odpověděl otázkou.


Z vlaku na trase Kolín - Praha
6. května 2006, Lidové noviny
Michal Pavlata, herec a publicista


Herec či publicista, stejně pořád myslí jen na tu jedinou. Dostane od Lidovek prostor 6000 znaků, a na tu jedinou jich padne kolem půlky. Zkusí prkotiny jako tuneláře, knižní novinky, co čtou lidi ve vlaku, českou kopanou a sudího vysmívajícího se jako Grebeníček...a už je v myšlenkách zase u té jediné.
Myslet na ni je neobyčejně vzrušující, ať už pozitivně nebo negativně. Nelze se toho zbavit i přes krátkou paměť. Snad je to nějaká choroba...
Parlament je volen voličstvem. Když volič (s tou krátkou pamětí) o ní pořád čte a slyší, tak ji volí, tak jak je zvyklý už od minulého režimu.
A kdo to voličstvo vychovává? Publicisti, které cosi nutká stále se k té jediné vracet. Jako by ostatní strany ani neexistovaly.

Žádné komentáře: