24 srpna, 2009

V zájmu kompromisu

Dnes v Lidových novinách:

Rusko falšuje starší i nejnovější historii ve stalinském duchu. A v Česku má své spojence.
  • Vojenský historik Sergej Kovalov píše, že druhá světová válka vypukla proto, že Poláci nebyli v srpnu 1939 ochotni splnit Hitlerovy „umírněné a oprávněné požadavky".
  • V podobném, byť přece jen o něco měkčím tónu se nese i ruská oficiální diskuse o paktu Molotov Ribbentrop, ale i o celé druhé světové válce a o roli stalinského Sovětského svazu v ní.
  • Za bernou minci se ve státních médiích a v článcích oficiálních historiků považuje propagandistická stalinistická verze: Stalin byl k podepsání paktu přinucen západními mocnostmi, které s ním nechtěly uzavřít spojenectví proti Hitlerovi.
  • Nejsledovanější televize TV Rossija odvysílala k 70. výročí podpisu pořad Tajemství tajných dokumentů, v němž (podobně jako stalinská historiografie) tvrdí, že Stalin neměl jinou možnost než pakt uzavřít, protože jinak by SSSR čelil společnému útoku Polska, Německa a Japonska.
  • A Francie a Británie nebyly ochotny SSSR pomoci.
  • Opak je pravdou.
  • V době, kdy se po celém světě otevřely nebo otevírají archivy z válečné doby pro zkoumání historiků, je v Rusku jejich obsah naopak opět střeženým státním tajemstvím.
  • Historické vymývání mozků, kterým byl komunistický režim proslulý, v Putinově a Medveděvově Rusku dále pokračuje a velká většina Rusů mu nadále podléhá.
  • Podle nejnovějšího průzkumu tak 57 procent Rusů nevidí na paktu Molotov Ribbentrop nic špatného a jen čtvrtina Rusů připouští, že Stalin paktem s Hitlerem pomohl nacistům rozpoutat druhou světovou válku.
„Válku začalo Polsko"
Lidové noviny, 24. srpna 2009
Luboš Palata
http://www.lidovky.cz/valku-zacalo-polsko-0qc-/ln_noviny.asp?c=A090824_000038_ln_noviny_sko&klic=233013&mes=090824_0

V zájmu kompromisu by se možná dalo říct, že Rusko falšuje ve stalinském duchu historii falšovanou v duchu západním. Jelikož nejsem žádný politolog, jeví se mi to jen asi takhle:
Hitler byl frustrován, že se Německo zdrželo oproti svým západním kolonizátorským sougaunerům při dělení světa (porcování medvěda) a byl rozhodnut to radikálně změnit. Spadeno měl na východ i na západ. Dnes podobný případ známe jako budování globálního impéria. Stalin chtěl vytvořit protihitlerovskou koalici, ale Francie s Anglií podpisem Mnichovské dohody chytře nasměrovali Hitlera na SSSR. Stalin zakroutil fousy a udělal s Hitlerem jiný pakt, aby získal nějaký čas na přípravu k válce. A tak se Hitler znovu obrátil a jeho mnichovským spojencům vychytralý úsměv zamrznul na rtech. Západ později zdržováním druhé fronty doufal, že se Hitler se Stalinem vybijí navzájem, ale nakonec nezbylo než hejbnout zadkem, aby se dostali aspoň do Plzně.
Rusové (i když sám Stalin byl Gruzínec) umějí přechytračit agresory, jak učí nefalšovaná historie, což by mohlo být varováním pro budovatele radarů a podobných hračiček.

Žádné komentáře: