19 srpna, 2009

Americké vměšování překročilo všechny meze

Dnes v Lidových novinách:

Česko vypovědělo dva diplomaty nejspíš kvůli jejich aktivitám proti radaru * Moskva reagovala vyhoštěním dvou Čechů
  • Vidím tam dva aspekty – věci související se smlouvou o radaru a podpora hnutí proti radaru," řekl LN senátor Tomáš Kladívko (ODS), který je členem výboru pro obranu a bezpečnost.
  • „Je to logické vyústění toho, že Rusové v rámci radaru podnikali veškeré kroky, aby se dostali k různým informacím," říká Kladívko.
  • Vyhoštění je přesto zcela výjimečný krok.
  • „Pokud jejich činnost přejde od monitorování k tomu, že se prostřednictvím některých osob nebo zájmových skupin snaží ovlivňovat politická rozhodnutí státu, zaslouží si to vyhoštění," soudí Andor Šándor, bývalý šéf vojenské zpravodajské služby.
  • Spekulace o tom, že ruské zpravodajské služby podporují hnutí bojující proti radaru, se objevily už v roce 2007 po zveřejnění výročních zpráv BIS a vojenského zpravodajství.
  • O americkém radaru v Česku mluvil také při své nedávné návštěvě Ruska předseda ČSSD Jiří Paroubek s premiérem Vladimirem Putinem.
  • Podle Hospodářských novin mu přímo slíbil, že z něj udělá téma předvolební kampaně,
  • Takový výklad ale Paroubek odmítl.
Ruské vměšování překročilo mez
Lidové noviny, 19. srpna 2009
ADÉLA ČABANOVÁ
www.lidovky.cz - Archív (19 August 2009)
http://www.lidovky.cz/ruske-vmesovani-prekrocilo-mez-dnc-/ln_noviny.asp?c=A090819_000002_ln_noviny_sko&klic=232943&mes=090819_0

Česko vypovědělo dva americké diplomaty kvůli jejich nedostatečným proradarovým aktivitám. Washington reagoval pohoštěním dvou Čechů, protiradarových aktivistů.
"Je to logické vyústění toho, že Američané v rámci radaru podnikají veškeré kroky, aby radar stavět nemuseli, i když to bývalé Topolánkově vládě svatosvatě přislíbili," říká nejmenovaný senátor. "Vyhoštění je přesto zcela vyjímečný krok. Pokud však jejich činnost přejde od vymlouvání se k ovlivňování politického rozhodnutí státu, tak si to vyhoštění zaslouží."
Spekulace o tom, zda americké zpravodajské služby podporují hnutí proti radaru, se objevily hned po tom, co se hnutí přestalo hýbat.
O neukončení odporu k výstavbě radaru chce americký prezident Obama jednat s předsedou ČSSD při jeho návštěvě Washingtonu. Jiří Paroubek takový výklad neodmítl. Při své nedávné návštěvě v Rusku slíbil totiž už Putinovi, že z toho udělá téma předvolební kampaně.

Žádné komentáře: