17 srpna, 2009

KSČM proti KSČM (2.verze)

Neviditelný pes dnes:

Už v prvním ročníku se každý student politologie dozví, že éra masových stran je dávno ta tam.
  • Strany … mívaly hodně členů, jak přímých, tak nepřímých, napojených na stranické prostředí skrze různé přidružené organizace jako odbory, tělocvičné jednoty či sdružení žen.
  • Dnešní sociální demokracie nemá ani zdaleka tolik členů, jako mívaly v dobách první republiky jen její ženské spolky.
  • Z éry masových stran zůstaly pouze některé paleontologické dozvuky, k nimž patří například stranické oslovení (bratře a sestro u lidovců, soudruhu a soudružko u komunistů).
  • Strany vzniklé až po listopadu 1989, bez historické tradice, žádné oslovení příznačně nemají (není mi známo, že by si u zelených říkali třeba brouku).
  • Od šedesátých let minulého století se v Evropě masový charakter stran vytrácí, roste význam stranického vedení, strany se nemohou už tolik spolehnout na pevné a trvalé organizační vazby, jež je pojily s jistým sociálním či sociálně-ideovým prostředím.
  • Musí se naučit operovat na „volebním trhu", bojovat o atomizované voliče pomocí masmédií či vlastních reklamních kampaní.
  • Zatímco dříve připomínaly spíše církve, nyní se podobají firmám.
  • Někteří politologové dokonce soudí, že mezi politickým bojem a soupeřením Pepsi Coly s Coca Colou či Adidasu s Pumou už neexistuje žádný podstatný rozdíl.
Je libo oranžádu, či modrožádu?
Neviditelný pes, 17. srpna 2009
Autor je politolog
Josef Mlejnek jr.
http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-je-libo-oranzadu-ci-modrozadu-dhh-/p_politika.asp?c=A090816_194919_p_politika_wag

Prokapitalistické strany se perou jako divé o své atomizované voliče. Není to nezodpovědné plýtvání silami? Všimněte si, že komunisti na to jdou mnohem rafinovaněji. Oni kopají za komunismus jako jedno mužstvo. Netříští zbytečně své síly. A jestli se nemýlím, taky mají u nás největší členskou základnu. Proč to nejde stejně na opačné straně? Nač ta plejáda konkurujících si stran a straniček, včetně těch větších ODS a ČSSD? Proč se nesjednotit do jedné veliké Kapitalistické strany Čech a Moravy - KSČM.
Pravda, už tady jednu KSČM máme. Ale ta nová by mohla být třeba KSČM 2. Není taky vyloučeno, že si komunisti dají říct, a konečně ten neoblíbený název své strany změní. Třeba na KSMČ - Komunistická strana Moravy a Čech.

Žádné komentáře: