26 srpna, 2009

Už nejsme ruská kolonie

Dnes v Lidových novinách:

Česko vneslo v posledních dnech srpna svůj osobitý vklad do velké „špionské hry".
  • Zveřejněním informací o vyhoštění dvou ruských diplomatů z Prahy povýšilo již několik měsíců trvající napětí ve vztazích mezi Moskvou a Severoatlantickou aliancí do vyšší dimenze tím, že jí dodalo rozmáchlý politický rozměr.
  • „Musíme zakročit proti zpravodajským aktivitám proti českému státu důsledně a tvrdě. Nejsme už ruská kolonie," kvitoval postup vlády, který byl předznamenán ještě za jeho funkčního období, expremiér Mirek Topolánek.
  • A českou sebestřednost stvrdila i mediální citace výroku ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který měl prohlásit, že jde o „další českou provokaci", v narážce na snahu Česka o vybudování amerického radaru na jeho území.
  • Komu se asi tak hodilo medializovat celý případ právě v předvečer výročí sovětské intervence do tehdejšího Československa?
Český vklad do hry špionů
Lidové noviny, 26. srpna 2009
Pavel Máša
http://www.lidovky.cz/cesky-vklad-do-hry-spionu-0hy-/ln_noviny.asp?c=A090826_000048_ln_noviny_sko&klic=233044&mes=090826_0

"Musíme zakročit proti zpravodajským aktivitám proti českému státu důsledně a tvrdě. Nejsme už ruská kolonie," cituje Pavel Máša Mirka Topolánka. Mirek Topolánek možná navrhne tvrdě zasáhnout proti aktivitám i jiných kolonizátorů, jen kdyby se o nich dověděl.

Dověděl by se třeba u Stephena Govanse (http://www.trinicenter.com/articles/2009/220809.html) který píše, že Američané ovlivňují situaci v cizích zemích ve svém zájmu skrze místní občany, kteří jsou oddáni imperiálním hodnotám, nebo jsou zuřivě zaměřeni proti americkým nepřátelům. Jde o vládce, politiky, vojenské činitele, žurnalisty, vědce nebo aktivisty. Takovým lidem se dostává příležitostí, finančních prostředků, školení, vybavení a vůbec podpory za převzetí vedoucích rolí při působení v americkém zájmu. Bývají školeni v USA, kde nasavají imperiální hodnoty. Místním, kteří nenasávali v iperiálních nervových centrech, zprostředkují imperiální hodnoty všude přítomná masová média. Stehen píše, že CIA například už po celá desetiletí podporuje hlasy občanů, kteří mají co negativního říci o SSSR a komunismu. Svými financemi zesilují a zviditelňují místní opozičníky pro efektivní zasažení co nejširšího publika.


Kdyby chtěl Mirek Topolánek zasáhnout proti takovým aktivitám, ať to nedělá příliš tvrdě. Vždyť jinak bychom snad sťastně nebyli bývali vyměnili kolonizátora už před dvaceti lety.

Žádné komentáře: