07 srpna, 2009

Aby nám socha nedělala ostudu

Ldnes v Lidových novinách:

PRAHA I na tak frekventovaném místě, jakým je Pražský hrad, se může najít vzácnost, o které nikdo neměl ani tušení.
  • Při rekonstrukci kruchty v kostele Všech svatých ve Starém královském paláci se před týdnem úplně omylem našla unikátní dřevořezba ukřižovaného Krista, která byla už nejméně dvacet let považována za ztracenou.
  • Hodnota sochy je srovnatelná s rouchy českých králů Nikdo ani teď netuší, jak se socha vlastně do kostela Všech svatých dostala.
  • „Historická hodnota této dřevořezby je srovnatelná s kulturní hodnotou románského reliéfu, nejstarší hradní skříně z roku 1562, pohřebních rouch českých králů nebo rudolfínským obrazem z obrazárny," vysvětlil Jaroslav Sojka, který původ sochy ihned odhalil.
  • Podle něj je hodnota takového díla nevyčíslitelná.
  • Patří k tomu nejhodnotnějšímu, co se ve sbírkách Pražského hradu nachází.
  • Dřevořezba teď bude zrestaurována, zakonzervuje se na ní polychromie a bude opět zavěšena na kříž.
  • Veřejnosti se tento skvost autora zvaného Mistr Týnského ukřižování ukáže 15. září, kdy bude celý opravený palác slavnostně otevřen za účasti prezidenta republiky Václava Klause.
Hrad vydal tajemství. Omylem
Lidové noviny, 7. srpna 2009
MICHAELA POLÁKOVÁ
http://www.lidovky.cz/hrad-vydal-tajemstvi-omylem-d12-/ln_noviny.asp?c=A090807_000020_ln_noviny_sko&klic=232793&mes=090807_0

Bezbožný totalitní režim nám zachovati ráčil spoustu církevních kulturních památek, za účelem aby hned po nástupu demokracie mohly být vybrakovány, vytunelovány, rozkradeny, nebo jak se všem těm formám privatizace říká. Než se tak s dvacetiletým zpožděním stane i s touto nově objevenou dřevořezbou ukřižovaného Krista, bude socha zrestaurována a polychromie na ní zakonzervována, aby nám u movitého zahraničního kliena, zavěšena nad krbem v jídelně, nedělala ostudu.

Žádné komentáře: