15 srpna, 2009

Muhammadovi osli

Dnes v Lidových novinách:

KÁBUL/PRAHA „Všichni musíme volit, protože kdybychom nevolili, oslabí to systém," vysvětloval zpravodaji BBC v Afghánistánu kovář Džar Muhammad z odlehlé vesnice v horách v provincii Badakšán, nějakých 600 kilometrů severovýchodně od Kábulu
  • V den prezidentských voleb, které se v Afghánistánu uskuteční příští čtvrtek, vezme svého poníka a dva osly, posadí na ně ostatní členy rodiny a vydají se k volbám.
  • Přestože Badakšán patří k nejchudším afghánským provinciím a řeči kábulských politiků jsou místním minimálně tak vzdálené jako sám Kábul, lidem není úplně jedno, kdo je u moci.
  • Ještě pořád je mezi nimi dost těch, kteří si nedělají iluze a o současné vládě mluví jako „o loutkách Američanů".
  • Přesto jsou pro ně přijatelnější než Taliban nebo šéfové gangů kšeftujících s opiem.
  • „Pořád ještě je tu Taliban, který lidi přesvědčuje, aby k volbám nechodili.
  • Z něj mají větší strach," řekl britské BBC šéf badakšánské policie Núr Kentús.
  • „Naštěstí jim Taliban nevyhrožuje, jen je zkouší přesvědčit."
  • I v další provincii na východ od Kábulu, v Nangarháru, vládne před volbami největší strach z Talibanu.
Karzáí? Chceme hlavně bezpečí
Lidové noviny, 15. srpna 2009
PAVEL ČERNÝ
http://www.lidovky.cz/karzai-chceme-hlavne-bezpeci-dgf-/ln_noviny.asp?c=A090815_000018_ln_noviny_sko&klic=232900&mes=090815_0

Uprostřed chorálu amerických a evropských vládnoucích kruhů, odsuzujícího krádež íránských voleb, Obamova administrativa a její spojenci v NATO vedou nelegitimní volební kampaň v Afghánistánu. Volby 20.srpna mají za účel udržet v USA a zemích NATO fikci, ža tato válka má nějaký ušlechtilý smysl, a ne predátorský záměr geopolitické kontroly nad strategickým územím a nad bohatými zdroji Střední Asie. Afghánská vláda, v čele s loutkovým prezidentem Karzaim, bývalým zaměstnancem US ropné společnosti, vytvořená po US invazi, přisluhuje americkým imperiálním zájmům. Výsledek nebude mít žádnou důvěryhodnost a legitimitu.
http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14211
Tak jako v minulosti, mainstreamová médie shledají a ocení volby jako „krok směrem k demokracii“. Budou dojata vysokou účastí, dlouhými frontami nedočkavých voličů, jejich odvahou tváří v tvář zastrašování, a vysloví svoji důvěru v denokratickou budoucnost.
http://www.thirdworldtraveler.com/Herman%20/Afghan_ESal_Iraq_Elections.html
A tak se možná můžeme brzy těšit na video na You Tube, kde kovář Džar Muhammad z odlehlé vesnice v horách vezme své dva osly a doprovodí je na poníkovi spolu s rodinou přes hory, Talibán-netalibán, k prvním demokratickým volbám. Protože kdyby nevolili, oslabilo by to systém.

Žádné komentáře: