22 srpna, 2009

Okupačně volební variace

Neviditelný pes dnes:

V Afghánistánu právě probíhají volby prezidenta, jenž současně zastává roli premiéra.
  • Byť mnozí na adresu favorita, dosavadního prezidenta Hamída Karzáího, tvrdí, že ve skutečnosti nejvíce zastává pětiletou funkci starosty Kábulu.
  • Současně jsou lidem vybíráni představitelé regionálních rad.
  • Hlasování o postech oficiálních politických špiček vícenárodnostního státu začalo včera, ale i v čistě technické rovině – tudíž bez ohledu na útoky povstalců, o nichž mají tamější média zakázáno hovořit – bude mít závažné problémy.
  • Z pohoří Hindúkuše svezou hlasovací lístky na hřbetech oslů, hlasy bývají běžně nakupovány vlivnými osobnostmi, mnohým ženám v účasti zabrání namísto extremistů vlastní rodina a tak dále.
  • Prvního občana, který musí být musulman, „vyberou" Afghánci teprve podruhé v historii.
  • Demokracie Středního východu na první pohled znovu mírně pokročí, možná ovlivní i sousední Írán a kdo ví, co ještě.
  • Jenže komu dají dějiny nakonec za pravdu, je věc jiná.
  • Západu určitě ne.
AFGHÁNISTÁN: Volby a mystifikace Západu
Neviditelný pes 22. srpna 2009
HN, 21.8.2009
Pavel Kopecký
http://neviditelnypes.lidovky.cz/afghanistan-volby-a-mystifikace-zapadu-d9p-/p_zahranici.asp?c=A090821_210611_p_zahranici_wag

Přímo to cítím za ušima, jak jsem politicky natvrdlý. Kdy se mám okupantovi potavit na odpor, a kdy mám s láskou líbat jeho okovanou botu?
Včera jsme k 40. výročí zatleskali těm, kteří se před kamerami hrdinně postavili sovětským tankům, protože důvěřovali, že je bratři nepřejedou.
Dnes se radujeme z afghánských voleb pod dohledem okupanta, ke kterým nakonec nějací lidi dorazili, a těšíme se na druhé kolo ve Washingtonu, které prozradí, kdo bude i nadále Husákem afghánské normalizace.
Nedávno jsme ostouzeli sousední Írán, který si sám musel drze vybrat, kdo vyhrál tamní volby, neboť jeho nastávající rádobyokupant a dohližitel se mezitím kdesi fláká, a ještě se mu odtud nepodařilo utéct.

Žádné komentáře: