04 srpna, 2009

NATO se soustředit především!

Dnes v Lidových novinách:

BRUSEL Prioritou nového generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena je jednoznačně vývoj v Afghánistánu, kde alianční vojáci včetně Čechů bojují proti islámským radikálům.
  • Rasmussen na to včera poukázal před novináři v Bruselu.
  • Podle něj je nutné, aby Severoatlantická aliance během jeho pětiletého funkčního období postupně předala kontrolu a odpovědnost za bezpečnost na většině území země afghánským úřadům.
  • V souvislosti s misí v Afghánistánu však generální tajemník ani jednou nepoužil slovo „vítězství".
  • Za další velký úkol Rasmussen označil zlepšení vztahů s Ruskem. Upozornil však, že mezi NATO a Moskvou panují rozdílné názory, například v souvislosti s loňským konfliktem v Gruzii.
Rasmussen: Hlavní je Afghánistán
Lidové noviny, 4. srpna 2009
čtk, bloomberg
http://www.lidovky.cz/rasmussen-hlavni-je-afghanistan-dak-/ln_noviny.asp?c=A090804_000023_ln_noviny_sko&klic=232747&mes=090804_0

Myslím, že soustředit se prioritně na Afghánistán, jak pravil nový tajemník NATO Rasmussen, je správné. Lidové noviny nepíší co všechno říkal ve svém zahajovacím projevu, ale představuji si, že musel především pořádně konstruktivně zkritizovat Američany. Asi takto: Musíme zabrzdit demontáž toho vašeho impéria. Amerika je v bezprecendentním úpadku, projevuje se jako zkriplovaná ekonomická mocnost a ztrácí válku v Afghánistánu, což uspišuje váš bankrot. Britové i sověti taky chtěli zpacifikovat Afghánistán stejným způsobem a zkrachovali, a vy, Američané, jste se z této afghánské historie nijak nepoučili. Prezident Obama zvyšuje stavy jednotek, asi tak jako ve Vietnamu totéž žádal generál Westmoreland: zostřením násilí a tolerováním více obětí zlomíme vůli vietnamských povstalců. Nepochopili jste tedy ani povahu konfliktu ve Vietnamu, a tak podobně to teď probíhá v Afgánistánu. Zabili jste stovky, možná tisíce neozbrojených pakistánců a afghánců, což označujete za vedlejší škody, za lidské selhání. Afghánská a pákistánská vláda vás varují, že si znepřátelujete lidi, ale vy na to, že zachraňujete demokracii.
Ano, a na demokracii v Afghánistánu se musíme teď všichni společně v NATO soustředit především!. Bez demokracie a vytvoření úderné síly prvního úderu, která by zabránila účinné odvetě, bychom v Afghánistánu lukrativní opiová pole neubránili. Musíme proto namířit na Rusko ofenzivní raketové systémy a obklíčit je novými vojenskými základnami!
A tím se dostávám k dalšímu velkému úkolu NATO, řekl Rasmussen, který bych označil za zlepšení vztahů s Ruskem...
Volně podle "Dismantling The Empire" http://www.countercurrents.org/johnson300709.htm a "Global Bases As the Basis of Empire" http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14544

Žádné komentáře: