25 srpna, 2009

Jsme oázou prekomunismu?

Dnes v Lidových novinách:

Blbá nálada coby produkt nedorozumění, nepochopení věci i zlé vůle, takové sdělení předložil prezident Václav Klaus veřejnosti prostřednictvím sobotních Lidových novin.
  • Samozřejmě, že nikdo lidem nedokáže vnutit reálnou optiku náhledu na svět.
  • Je ale špatné, když občané s výjimečným společenským postavením, politici a veřejně činní intelektuálové, tento iluzivní přístup k realitě podporují.
  • Politici k té nenáladě přispívají z důvodů sobě vlastních, osobních i partajních.
  • Dělostřelecké salvy zleva zprava nezanechaly šrámy jen v protivníkově opevnění, ony zanechaly stopy ve veřejném mínění.
  • Vytunelovaná a zkorumpovaná země prolezlá ruskými a americkými agenty, i takový obraz nám politici předkládají.
  • Klaus správně poukazuje na neblahý vliv těchto hlasů, velmi často založených spíš na ideologii než na faktech.
  • Ale ani on sám nedokázal překročit stín politika.
  • Klaus doslova píše, že „se i tento svět stále rychleji a dramatičtěji vzdaluje ideálům svobody, volného trhu zboží, myšlenek a možností".
  • Pokud by to měla být pravda, byl by to důvod k zoufalství.
  • Velmi správně Klaus konstatuje, že jsme integrální součástí západního světa, a nikoli oázou postkomunismu.
  • Jsme jeho součástí a sdílíme důsledky jeho přirozené nedokonalosti.
Klaus o nenáladě
Lidové noviny, 25. srpna 2009
Ondřej Neff
http://www.lidovky.cz/klaus-o-nenalade-0jw-/ln_noviny.asp?c=A090825_000039_ln_noviny_sko&klic=233028&mes=090825_0
Jsme oázou prekomunismu?

Jako bych slyšel Klausova slova v podání Milouše Jakeše po jeho "20ti letech poté" : Rozmáhá se pocit, že jsme naši dvacetiletou cestu normalizace nezvládli, díky profesionálním vyvolávačům deziluzí. Ano, máme tisíce drobných (někdy i větších) nedokonalostí, nespravedlností a nefunkčností tohoto velmi reálného socialismu. Například ta Zagorová, je to hodná holka, ale bere snad víc než já. Ale jsme už dávno integrální součástí socialistického světa, a tudíž nikoli nějakou oázou prekapitalismu.

Václav Klaus při líčení dnešního stavu "20 let poté" Zagorovou už nezmiňuje, ale trvá na tom, že nejsme žádná oáza postkomunismu, že už dávno jsme integrální součástí, byť mírně nedokonalého, ale západního světa.

S tím postkomunismem má Klaus asi pravdu. Vždyť komunismus teprve přijde, až po kapitalismu. Říkal prý to ten Marx. co v Britanii vyhrál hlasování o největšího myslitele tisíciletí, před Einsteinem. A tak že by západní kapitalistický svět přece jen nebyl koncem dějin? Pravda, lidstvo by si zasloužilo dočkat se nějaké éry postotrokářství, nejen v jeho původní ale i v pozdější vylepšené feudální či kapitalistické podobě. Jen aby už pár let let poté opět nezaznělo: Máme tisíce drobných nedostatků, ale jsme pevnou součástí...



Žádné komentáře: