18 července, 2008

Napravit si reputaci

Dnes v Lidových novinách:

Osmatřicetiletý čínský aktivista Chu Wen-čuo se v červnu ocitl v nechvalně známém pekingském vězení Čchin-čcheng.
  • Policie ho bezdůvodně zatkla a po osmnácti dnech zase bez vysvětlení propustila.
  • Chu Wen-čuo přitom není jediný čínský disident, jenž se v těchto dnech dostal za mříže. Policie zastrašuje právníky, kteří se angažují v případech porušování lidských práv, a nestydí se šikanovat ani lidi, kteří v Číně pomáhají HIV pozitivním pacientům.
  • Čínský komunistický režim tak v rámci příprav na olympiádu zastrašuje své odpůrce a dává jim najevo, že v průběhu her mají mlčet.
  • Ano, Česká republika vysílá své sportovce na olympiádu do země, která hanebně porušuje lidská práva mnoha svých občanů. A čeští sportovci by o tom měli být podrobně informováni.
  • Když lidé z Českého olympijského výboru brání aktivistům z Amnesty International v šíření pravdivých informací o režimu v Číně, chovají se jako čínští komunisté.
  • Hanba jim.
Malá česká Čína
Lidové noviny, 18. července 2008
JAROSLAV PLESL
http://www.lidovky.cz/mala-ceska-cina-01c-/ln_noviny.asp?c=A080718_000003_ln_noviny_sko&klic=226546&mes=080718_0

To je povedená parta, ti západní demokraté. Umyjí si ruce od krve v Iráku a Afghánistánu a popadnou transparent za lidská práva v Tibetu a Číně. Zkontrolují letité zámky a mříže na Guantánamu či v Abu Ghraib a jdou protestovat proti zatčení čínského aktivisty na pár dní v nechvalném pekingském Čching-čchengu. Náš premiér Topolánek s tibetskou vlaječkou a odznáčkem na klopě bude agitovat za lidská práva přimo na olympijském stadionu a při té příležitosti rád omrkne ty hry, když už tam bude.

Čínšti komunisté by si mohli trochu vylepšit reputaci, kdyby aspoň nevpustili do Číny na olympiádu taky se chystajícího prezidenta Bushe, který znásilnil víc lidských práv než kterákoliv žijící osoba, jak píše P.C.Roberts v "Only Little War Criminals Get Punished" http://www.antiwar.com/roberts/?articleid=13148

Žádné komentáře: