22 července, 2008

Jen "malí" váleční zločinci neuniknou tribunálu

Dnes v Lidových novinách:

Vyšetřovatelé zveřejnili fotografii se současnou podobou válečného zločince Radovana Karadžiče, který dvanáct let unikal spravedlnosti.
  • Karadžič se před veřejností skrýval dvanáct let, od července 1996, kdy byl naposled viděn ve městě Han Piješak ve východní Bosně.
  • Poté se údajně pohyboval na územích kontrolovaných Srby v Bosně a Černé hoře.
  • Nakonec odešel do Srbska, kde pod změněnou identitou začal nový život.
  • Bývalý bosenskosrbský předák Radovan Karadžić (63) vyrostl v prostředí prosyceném mýty o velikosti a jedinečnosti srbského národa.
  • Když se počátkem 90.let dostal k moci, snažil se své utkvělé a nebezpečné vize o vytvoření velkého Srbska uskutečnit.
  • Stálo to životy desetitisíců nevinných lidí.
  • místě Karadžičova pobytu se v uplynulých letech vášnivě polemizovalo.
  • Skrývat se měl údajně v rodné Černé Hoře, srbské části Bosny, Rusku či dokonce Austrálii.
  • Jisté je, že za doby jeho pobytu v ilegalitě mu v bývalé Jugoslávii vyšlo několik knih, poslední na podzim 2005.
Karadžič žil v klidu s falešnou identitou
Lidové noviny, 22.července 2008
Lidovky.cz
http://www.lidovky.cz/karadzic-zil-v-klidu-s-falesnou-identitou-f19-/ln_zahranici.asp?
c=A080722_123325_ln_zahranici_nev

Žalobce Mezinárodního soudního dvora chce obžalovat sudánského prezidenta Omara al-Bashira ze zločinů proti lidskosti a z válečných zločinů v souvislosti s konfliktem v Súdánu. Jak si tento tribunál vlastně vybírá ze sortimentu válečných zločinců? ptá se P.C.Roberts v "Only Little War Criminals Get Punished" ( http://www.antiwar.com/roberts/?articleid=13148 ). Proč zrovna al-Bashir? Je to proto, že Sudan je bezmocný stát, a že tribunál si netroufá označit za válečné zločince Bushe a Blaira? Nejvyšší počet obětí v Darfúru představuje jen třetinu počtu Iráčanů, kteří zahynuli v důsledku Bushovy invaze. Navíc konflikt v Sudánu je interní, zatímco Bush vpadl do dvou cizích zemí ilegálně, což je válečný zločin, na který se vztahují norimberské standardy. Bushovy zločiny byly umožněny politickými lídry Británie, Španělska, Kanady a Austrálie, a lídři každého člena "koalice ochotných páchat válečné zločiny" jsou rovněž kandidáty pro lavici obžalovaných. Ovšem velký morální Západ válečné zločiny nepáchá. Žaloby z válečných zločinů se dotýkají jen lidí démonizovaných západními médii, jako srbský Miloševič nebo sudánský al-Bashir. Mezinárodní soudní dvůr má rozpočet a musí dělat něco, aby si ho zasloužil. Postrádá zuby a odvahu a tak jde po malých válečných zločincích a nechává běžet ty velké, soudí Roberts v článku z minulého týdne.
Teď si konečně smlsne na Karadžičovi.

Žádné komentáře: