09 července, 2008

Bezpečnostní dohody na různých stolech

Dnes v Lidových novinách:

Smlouvu o umístění amerického radaru na českém území podepsali v úterý ministři zahraničí obou zemí na stejném stole, na kterém československý premiér Oldřich Černík a jeho ruský protějšek Alexej Kosygin v roce 1968 stvrdili pobyt sovětských okupačních vojsk v Československu.
  • Informaci přinesl server iDnes.cz, podle kterého možná Condoleezza Riceová a Karel Schwarzenberg v úterý seděli i na stejných židlích jako oba premiéři před 40 lety.
  • Podle průzkumů veřejného mínění radar dlouhodobě odmítá většina veřejnosti.
  • Odpůrci radaru často tvrdí, že Američané budou Česko okupovat, a snaží se činit paralelu s rokem 1968.
  • Smlouva počítá s pobytem maximálně 250 amerických vojáků na stanici v Brdech.
Radar a invazi SSSR podepsali na stejném stole
Lidové noviny, 9. července 2008
Lidovky.cz, ČTK

V těchto dnech se nejedná o "bezpečnostní dohodě" jen s českou vládou. Americká vláda uvaluje "bezpečnostní dohodu" i na Irák. Má umožnit americkým okupačním silám zůstat v zemi natrvalo. V dnešním Countercurrents se píše: "The "agreement" is a euphemism for a permanent colonial occupation of Iraq in flagrant violation of the Iraqi people's demand and right to freedom and national independence."

Neboli: "dohoda" je eufemismus pro permanentní koloniální okupaci Iráku a je flagrantním znásilněním požadavku a práva iráckého lidu na svobodu a národní nezávislost.

Povaha použití českého prostoru pro uspokojení US zájmu (ne ropa ale radar) s trvalou americkou vojenskou přítomností zřejmě nevyžaduje okupaci úplnou. Postačuje řízení země na dálku prostřednictvím klientské české koaliční vlády.

http://www.countercurrents.org/hassan090708.htm

Žádné komentáře: