07 července, 2008

Bagdadská noční můra

Dnes v Lidových novinách:

Ázerbájdžánská ropa má jednu výhodu - není kontrolovaná Rusy.
  • Země díky ní vzkvétá, lidem rostou platy
  • Pokud si natankujete u české benzinové pumpy deset litrů benzinu, tak nejméně jeden litr bude pocházet z Ázerbájdžánu.
  • Dnes byste na mapě ropných velmocí hledali Ázerbájdžán marně.
  • „Nejnižší odhady uvádí, že v Ázerbájdžánu je asi jedno procento světových zásob ropy, nejvyšší tvrdí, že tři procenta," říká mluvčí ázerbájdžánského ministerstva zahraničí Chazar Ibrahim.
  • Když říká v Ázerbájdžánu, myslí tím dno Kaspického moře, na pevnině už byla ropa prakticky vytěžena za sovětských časů.
  • Ázerbájdžánská ropa (a zemní plyn) tedy hlad Evropy po těchto surovinách nezažene, je jen jedním z vedlejších zdrojů této suroviny pro evropský kontinent. „Důležitost ázerbájdžánských surovin spočívá v tom, že je to zdroj, který není kontrolován Rusy," říká nejmenovaný západní diplomat působící v Baku.
  • Tuto nezávislost dává Ázerbájdžánu několik ropovodů a plynovodů, které přes Gruzii dodávají nebo v budoucnu mají dodávat ropu a plyn přímo do Evropy.
Baku znovu prožívá ropný sen
Lidové noviny, 7. července 2008
Luboš Palata, zvláštní zpravodaj LN v Ázerbájdžánu

Azerbájdžánská ropa má jednu výhodu, praví L.Palata, není kontrolována Rusy. Země díky ní vzkvétá. Irácká ropa má taky jednu výhodu, je kontrolována Američany. Díky tomu v zemi probíhá něco na způsob genocidy, miliony mrtvých a uprchlých. Dle Information Clearing House počet zabitých Iráčanů od americké války a okupace činí k dnešku 1,236.604. http://www.informationclearinghouse.info/

V Azerbajdžánu na pevnině prý už byla ropa prakticky vytěžena za sovětských časů. V Iráku ropa neprakticky ještě vytěžena nebyla a ještě dlouho asi nebude. Proto se Američanům vyplatí postavit si tu největší velvyslanectví na světě. Vždyť na rozdíl od té první v zárodku uhašené tisícileté Hitlerovy říše ta druhá americká nejspíš ještě nějakou dobu vydrží.

Žádné komentáře: