16 července, 2008

Irové poškole

Dnes v Lidových novinách:

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy prohlásil, že Irsko bude muset zopakovat referendum o Lisabonské smlouvě, která představuje reformu institucí Evropské unie.
  • Třiapadesát procent irských voličů dokument 12. června odmítlo a zablokovalo tak unii cestu k ratifikaci Lisabonské smlouvy.
  • „Irové budou muset znovu hlasovat,“ řekl Sarkozy vybraným francouzským zákonodárcům při pracovním setkání v prezidentském paláci.
  • „Budu vetovat jakékoli rozšiřování unie, dokud nevzniknou nové instituce,“ řekl dále Sarkozy.
  • Irsko poznamenalo proces evropské integrace již v roce 2001, kdy voliči odmítli Smlouvu o EU z Nice.
  • Nakonec ji ale v opakovaném referendu schválili o rok později.
Paříž tlačí na Iry: Hlasujte znovu
Lidové noviny, 16. července 2008
ČTK
http://www.lidovky.cz/pariz-tlaci-na-iry-hlasujte-znovu-dl5-/ln_eu.asp?c=A080716_100901_ln_eu_mel

Komentátor RIA NOVOSTI Petr Romanov ( http://en.rian.ru/analysis/20080709/113599508.html ) se obává, že západní, a jmenovitě evropská demokracie zřejmě degenerovala. Česká vláda klidně podepsala smlouvu o radaru, ačkoliv 75% občanů radar odmítá. Polsko podobnou smlouvu o umístění raket ještě nepodepsalo, protože obě strany se dosud dohadují o ceně, a ignorují při tom názor obyčejných Poláků.
Evropa neustále káže Rusku o demokracii, ačkoliv ta její vlastní by nutně potřebovala rekonstrukci. Když evropští voliči odmítli Evropskou ústavu, lídři EU ji teď vnucují poupravenou a pod jiným jménem...
Nu a jak právě vidíme, pan učitel Srkozy nechá irské žáky poškole napsat tisíckrát, třeba pod hrozbou rákosky, že s Lisabonskou smlouvou souhlasí .
Vážně asi mají pravdu ti, co považují kapitalismus za neslučitelný s demokracií, což nevylučuje použít některé její prvky k vyšperkování vzhledu diktatury neproletariátu.

Žádné komentáře: