27 července, 2008

Lektoři lidských práv

Dnes v iDNES:

Do zahájení olympijských her v Pekingu zbývají dva týdny a v Číně přituhuje.
  • Čínské úřady si stěžují na premiéra Mirka Topolánka; ten totiž zasáhl tamní režim na nejcitlivějším možném místě. Když minulé úterý oznamoval, že přece jen na olympiádu pojede, měl v klopě saka tibetskou vlaječku.
  • Rozzlobená reakce Číňanů na sebe nenechala dlouho čekat.
  • "Náš velvyslanec Vítězslav Grepl byl předvolán v Pekingu na ministerstvo zahraničí, kde místní diplomaté protestovali proti Topolánkovu jednání a požadovali vysvětlení, zda tibetskou vlaječkou naznačoval celkovou změnu české zahraniční politiky," řekl vysoce postavený diplomat: jeho vyjádření potvrzují i zprávy přímo z Číny.
Čína se zlobí na Topolánka kvůli tibetské vlaječce v klopě
iDNES, 25. července 2008
http://zpravy.idnes.cz/cina-se-zlobi-na-topolanka-kvuli-tibetske-vlajecce-v-klope-p32-/domaci.asp?c=A080725_211040_domaci_abr

Jak asi se Číňanům může jevit náš premiér? Při vší zdvořilosti neomalený snaživý hafan, tupá arogance? Snaha zavděčit se vzoru a pánovi pochybných morálních kvalit? Použitelnost jako nástroj pro provokace (např. zde vůči Číně) či pro podrazy (např vůči EU)?
Vrchol nesebekritické nestoudnosti chronických agresivních kolonizátorů s rukama od krve pokoušet se udělovat lekce z lidských práv a demokracie.

Žádné komentáře: