16 července, 2008

Mučit mučitele

Dnes v Lidových novinách:

TORONTO/PRAHA Vůbec poprvé se dostaly na veřejnost záznamy z výslechu vězňů zadržovaných na americké vojenské základně Guantánamo.
  • Desetiminutový záznam je výběrem ze sedmi hodin výslechu, kterému během čtyř dnů v roce 2003 podrobili agenti kanadské tajné služby tehdy 16letého Kanaďana pákistánského původu Omara Khadra.
  • Záběry do světa vypustili jeho obhájci.
  • Američané ho zadrželi poté, co prý granátem zabil při boji jednoho amerického vojáka.
  • Vedle několika chlapců ve věku deset až třináct let, kteří však byli po čase propuštěni a repatriováni zpět do Afghánistánu, byl Omar Khadr nejmladším vězněm na Guantánamu.
  • Proti jeho mnohaletému věznění protestovala několikrát Amnesty International, ale i Dětský fond OSN (UNICEF).
  • „Na děti, které se jako vojáci dopustí trestných činů, je třeba v první řadě pohlížet jako na oběti dospělých, a přísluší jim proto speciální ochrana v rámci mezinárodního práva," uvedl ke Khadrovu případu v únoru tohoto roku UNICEF a vyzývá ke Khadrovu propuštění.
  • „Obáváme se, že případ Omara Khadra se může stát nebezpečným precedentem pro stovky a tisíce dětí, které byly zavlečeny do válek po celém světě," dodává stanovisko UNICEF.
  • Khadrovi, který má v příštích dnech stanout před americkým vojenským tribunálem, hrozí doživotí.
Pláč nejmladšího teroristy
Lidové noviny, 16. července 2008
LUBOŠ PALATA
http://www.lidovky.cz/plac-nejmladsiho-teroristy-dfw-/ln_noviny.asp?c=A080716_000030_ln_noviny_sko

Nejsem zastánce mučení, ale zrovna teď bych rád viděl pár lidí podrobených stejným technikám mučení jako jsou ty, které schválili k použití na amerických zajatcích v tak zvané válce proti terorismu. Bush, Cheney, Rumsfeld, Riceová a ostatní z mučitelskéhu gangu v Bílém domě by měli být sami mučeni. Neexistuje jiný trest, který by odpovídal nenormálnosti jejich zločinů, zejména vůči dětem. Píše to Dave Lindorff v "Torture for the Torturers"
http://www.opednews.com/articles/Torture-for-the-Torturers-by-Dave-Lindorff-080715-465.html ).

Žádné komentáře: