12 července, 2008

Demokraté se díků nedočkají

Dnes v Lidových novinách:

Čína a Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovaly návrh potrestat Zimbabwe za násilnosti a manipulace během prezidentských voleb.
  • Návrh na uvalení sankcí byl tím zamítnut.
  • Návrh počítal s embargem na dodávky zbraní.
  • Zavedl by i cílené sankce proti čtrnácti představitelům režimu, včetně prezidenta Roberta Mugabeho, v podobě zákazu cestování a zmrazení bankovních kont.
  • Západním diplomatům se však nepodařilo přemluvit Čínu a Rusko, aby se vzhledem k vážnosti situace v Zimbabwe při hlasování alespoň zdržely.
  • Rezoluci navrženou Spojenými státy podpořilo devět hlasů, proti však hlasovalo pět států, včetně dvou s právem veta - Čína, Rusko, Jihoafrická republika, Libye a Vietnam. Hlasování se zdržela Indonésie.
  • Mugabe státům poděkoval.
  • Rusko dnes vysvětlilo své veto tím, že by sankce OSN vytvořily nebezpečný precedens a otevřely cestu k zasahování RB OSN do vnitřních záležitostí států v souvislosti s jejich domácí politikou, což by porušovalo Chartu OSN. Uvádí se to ve sdělení ruského ministerstva zahraničí.
Rusko a Čína vetovaly sankce proti Zimbabwe
Lidové noviny, 12. července 2008
ČTK

Včera v Information Clearing House: John Pilger pomlouvá britský způsob vedení koloniálních válek a píše jak vojenské kruhy vytvářejí zeď mlčení o barbarských praktikách, včetně mučení http://www.informationclearinghouse.info/article20268.htm A teď jsme svědky toho jak Čína a Rusko znemožnili potrestat Zimbabwe za to, že brání Britům restituovat majetek, který si tam jak kolonizátroři poctivě v potu tváře nakradli a navraždili.
Tak to jsou celí oni, s demokracií na štíru Číňané a Rusové. Mugabe jim poděkoval.
Demokratizace světa s takovou pak leží jen a jen na bedrech předních západních mocností. V neděli Američané v Afghánistánu při šiření demokracie ze vzduchu leteckým úderem zabili 47 civilistů, z toho 39 byly ženy a děti. Možná jim ani nikdo nepoděkoval. http://www.informationclearinghouse.info/article20267.htm

Žádné komentáře: