01 března, 2008

Jak jsem se vypořádal s terorismem

Dnes v Lidových novinách:

Psychologie se již po desetiletí snaží vysvětlit, jaké pohnutky a příčiny přivádějí lidi mezi teroristy. Přes řadu teorií nebyla doposud odpověď na tuto otázku nalezena. Také proto, že neexistuje shoda o tom, co je to terorismus.
· Zejména díky Usámu bin Ládinovi, ale také díky aktuálnímu globálnímu vzestupu teroristické hrozby zažívá svou renesanci i psychologie terorismu.
· Hledání specifického typu teroristické osobnosti či alespoň nezaměnitelné kombinace charakterových vlastností, kterými se teroristé vyznačují, je z mnoha důvodů lákavé a téma.
· Budeme-li vědět, jak se odlišuje psychické ustrojení „padoucha“ od běžného člověka, bezpečnostní složky mohou vyvinout lepší metody vyjednávání s útočníky a lepší metody prevence.
· Také bychom věděli, jak vést účinněji psychologickou válku s terorismem - co dělat, abychom zabránili rekrutování dalších a dalších teroristů.
· Jestliže „kořeny“ terorismu zvyšují riziko teroru a dávají odpověď na otázku „proč“ se člověk stává teroristou, doménou psychologie by mělo být, jak k tomu při působení těchto příčin dochází.
· Žádná klinická diagnostika teroristů dosud nenašla důkazy o jejich psychiatrické nenormálnosti či sklonu k duševním nemocem.
· Teroristé jsou z psychiatrického hlediska celkem v kondici.
Kdo a proč se stane teroristou, je záhada
Lidové noviny, 1.března 2008
Karel Černý

Rád se podělím o svoji zkušenost, jak jsem se vypořádal s teroristou, naším sousedem, jehož brutální, sadistický psychologický profil je mezi námi kluky nechvalně známý. Jednoduše jsem mu přestal chodit na hrušky. Možná by to pomohlo najít cestu i naší demokratické západní civilizaci.

Poznámka: Vstup do diskuse s tímto příspěvkem byl Lidovými novinami blokován

Žádné komentáře: