18 března, 2008

Sám pije víno

Dnes v Lidových novinách:

Agenti si při výslechu díky nahrávkám Metalliky a Christiny Aguilery nemusí „špinit ruce“
· Je běžné, že jednožánrový hudební blok na některé z rozhlasových stanic donutí posluchače přeladit na jiný kanál nebo rádio dočasně vypnout.
· Subjektivní hudební vkus vyžaduje možnost výběru, kterého se mu dostává, a nikdo není násilím nucen poslouchat něco, z čeho „blázní“ nebo co je pro něj „utrpením“.
· Vojáci a zajatci v Iráku nebo Afghánistánu, vězňové na Guantánamu či vyšetřované subjekty CIA nebo FBI už takové možnosti nemají.
· Jednou z oficiálních vyšetřovacích metod tajných služeb při výslechu je použití hudby, podobně účinně se její použití osvědčilo ve vojenských operacích.
· Méně obvyklé, leč účinné Před několika dny vetoval americký prezident George Bush zákon, který měl zakázat CIA využívat při výslechu kontroverzní techniky.
· Zákon, který v únoru schválil americký Kongres, vymezil pro CIA devatenáct jasně definovaných technik výslechu.
· Vedle diskutovaného waterboardingu (který má vyvolávat dojem utonutí) měl zakázat například elektrické šoky, používání psů či předstíranou popravu.
· Podle světové lidskoprávní instituce Amnesty International, která se celým problémem také zabývá, se všechny praktiky se dají označit za mučení.
· Mezi ty méně obvyklé, nicméně velmi účinné, patří právě „mučení hudbou“.
· Americká společnost 361st Psychological Operations Company (Psy Ops) se použitím hudby při výsleších a vojenských operacích zabývá profesionálně.
· Už léta podobných taktik využívají, v Iráku nebo Afghánistánu jsou konkrétní skladby používány k „nalomení“ morálky vězňů, zabránění spánku, prodloužení šoku ze zatčení a k dezorientaci během výslechu.
· Když to pouštíte čtyřiadvacet hodin v kuse, mozek a tělesné funkce začnou zpomalovat, myšlenky jim splývají a jejich vůle je slabá, zlomená.
· A v téhle chvíli k nim přicházíme my a vyslýcháme je.“
· A je paradoxní, že zatímco v Iráku jsou hudbou Metalliky, Eminema nebo Christiny Aguilery vyslýcháni a mučeni vojáci a zajatci, západní svět za jejich nahrávky a koncerty platí nemalé peníze. Dobrovolně a rád.
Hudba jako zbraň na teroristy
Lidové noviny,18. března 2008
Jana Kačurová, redaktorka LN

Ten humor paní Kačurové v posledním odstavci o tom, jak hudbu Metalliky a dalších si západní svět užívá, zatím co ty nezápadní barbary stejná muzika mučí, je opravdu povedený. S vodou jako mučidlem podobný paradox už by tak nesedl. Zatím co západní svět popíjí vínko, těm co má ve sklepě káže waterboarding.

Žádné komentáře: