17 března, 2008

Antireportáž z tamtéž

Dnes v Lidových novinách:

LHASA/PRAHA Vláda teroru. Takový stav nyní podle dalajlamy vládne v Tibetu.

· „Ať už záměrně, či nikoliv, v Tibetu se odehrává kulturní genocida,“ prohlásil tibetský duchovní vůdce v reakci na násilné potlačení pátečních protestů.

· „Prosím, pokud je to možné, může nějaká mezinárodní organizace vyšetřit, co se v Tibetu stalo? “ vyzval dalajlama na sobotní tiskové konferenci v indické Dharamsale.

· Po protestech ve Lhase, kde čínské ozbrojené složky zasahovaly proti stovkám Tibeťanů demonstrujících za nezávislost své země, zůstalo totiž nejméně osmdesát mrtvých.

· Uvedl to mluvčí tibetské exilové vlády, která má prý zprávy z „důvěryhodných zdrojů“ ze Lhasy.

· Naproti tomu oficiální údaj, zveřejněný agenturou Nová Čína, hovoří „pouze“ o deseti obětech.

· Hongkongská kabelová televize zveřejnila záběry, na nichž jsou vidět desítky ozbrojených policistů, prohledávajících ve Lhase jeden dům za druhým.

· Čínské úřady totiž daly demonstrantům ultimátum -vyzvaly je, aby se do dnešní půlnoci vzdali.

· Těm, kteří tak učiní, slíbily mírné zacházení a shovívavost.

Tibet volá o pomoc

Lidové noviny, 17. března 2008

KATEŘINA HŮLKOVÁ

Tibet volá o pomoc, neb jak ukázaly záběry televize, rolety na obchodech jsou příliš silné a demonstranti mají potíže je zdolat. Nějaká parta tam mlátila nějakého občana, a nejspíš ho dostali. Možná ho média přičetla na vrub policistům, kteří nemohou jen přihlížet rabování. To nedovolí ani naši demokratičtí těžkooděnci neonacistům či anarchistům. Média totálně selhala, podle nich zemřelo na 80 lidí. Čekal jsem, že napíší nejmíň tři tisíce jen za odpoledne dle skromných odhadů. Může nějaká mezinárodní organizace vyšetřit co se vlastně stalo? Možná může, ale je to zbytečné. Nemuselo by to být v souladu s démonizací Číny jako zlodušského národa, který ve svém bezuzném nacionalismu je bezostyšně hrdý na své tak zvané úspěchy, viz zprávy na jiném místě dnes necenzurovaných LN.

Žádné komentáře: