12 března, 2008

Na obranu premiéra

Dnes v Lidových novinách:

Předseda polské vlády Tusk zvolil tvrdá vyjednávání, Topolánek malou domů do Brd
·Česká republika podepíše na summitu Severoatlantické aliance v Bukurešti nejméně jednu ze dvou dohod o umístění amerického protiraketového radaru v brdských lesích.
·Poláci s největší pravděpodobností žádnou takovou dohodu o protiraketové základně USA na svém území v nejbližších týdnech a měsících nepodepíší.
·Až se však nakonec s Američany dohodnou, dostanou za to zbraně, které udělají z polské armády nejlépe vyzbrojené vojsko v celé postkomunistické Evropě.
·A co dostaneme my Češi?
·Nic.
·Co z toho bude Česká republika mít, že na jejím území bude americký radar?
·Ne že by se žádná odpověď nenašla.
·Lze prohlásit, že tím přispíváme k naší bezpečnosti a bezpečnosti našich spojenců, byť ještě dlouho tím hlavním příspěvkem bude především zvýšení bezpečnosti samotných Spojených států.
·Topolánkova vláda by také mohla prohlásit, že tady prostě chce základnu USA mít, protože mít na svém území americké vojáky se ve střední Evropě může vždycky hodit.
·Odpověď typu „Američané nám za radar nic nedali, protože jsme nic nechtěli“, vypadá zásadově, ale trochu hloupě.
·Stejně jako tvrzení, že obce v Brdech dostaly miliardu mimořádných vládních dotací jen tak.
Polákům zbraně, Čechům nic
Lidové noviny,12. března 2008
Luboš Palata

Já bych našeho premiéra nepodezříval, že to úplně zvoral a že my Češi z toho budeme mít holé nic. Možná, že něco má slíbeno sám Topolánek, a prospěch z toho budeme mít všichni občané v zastoupení vedení ODS, koaličních stran i přeběhlíků. Vždyť místo zbraní budeme mít na svém území americké vojáky, a to se může vždycky hodit, jak správně postřehl L.Palata. Se spojeneckou armádou v zádech se proradné opozici sotva podaří všem občanům tak užitečnouTopolánkovu vládu svrhnout. A pořád je to lepší než zatížit si svědomí dolarovým úplatkem. Vždyť co dnes seženete za miliardu dolarů? A ten ještě pořád není na dně propasti.

Žádné komentáře: