31 března, 2008

Dnes v Lidových novinách:

Dnes v Lidových novinách:

Česká politika potřebuje změnu či úpravu volebního systému – ale ne jakoukoliv
· Úkolem vypracovat nový volební zákon bylo pověřeno ministerstvo spravedlnosti, jehož útroby údajně skrývají tři varianty.
· Podle první by měla vítězná strana voleb nárok na bonus deseti mandátů.
· Podle druhé varianty by byl tento bonus pohyblivý – počet bonusových mandátů by úměrně klesal podle toho, jak těsně by vítězná strana atakovala padesátiprocentní hranici.
· Varianta třetí pak počítá s tím, že vítěz voleb svůj „nášup“ obdrží od strany druhé v pořadí, nikoliv na úkor menších stran.
· Lze tedy předpokládat, že si současná vládní koalice vybere variantu třetí, neboť dvě menší koaliční strany na ní vlastně nemohou tratit, ODS pak pouze v případě, že prohraje volby, a skončí tedy na druhém místě.
· Dle modelových propočtů by prý současná vládní koalice v případě platnosti jedné ze tří zmíněných variant ve volbách 2006 nyní disponovala pohodlnou většinou 103 až 105 křesel.
· Jde tedy vlastně o to, jak každé příští vládě zajistit tři až pět Melčáků, ale „čistě“.
· Ďábel vězí v detailech Chabá „vládotvornost“ ústavního a volebního systému představuje chronickou chorobu české politiky.
Bijte druhého?
Lidové noviny, 31. března 2008
Josef Mlejnek jr. politolog

Já jsem pro variantu čtvrtou, kde bonus je také pohyblivý. V pádu vítězství levice se bonus odebírá straně vítězné ve prospěch strany poražené a to ve výši zajišt'ující ústavní většinu pravici. A to i v případě, že všechny ostatní malé strany se spojí se stranou vítěznou. Jinak se deformaci volebního výsledku nevyhneme.

Žádné komentáře: