05 března, 2008

Zaručeně neškodný radar

Dnes v ČT24:

Praha - Vláda vzala na vědomí zprávu expertů o zdravotních vlivech amerického radaru na obyvatele Brd, kde by podle plánů mělo zařízení stát.
· Premiér Mirek Topolánek řekl, že lidé v okolí radaru vystaveni nebezpečnému záření nebudou.
· "Studie, která vycházela z odborné vědecké práce těch, kteří se tím u nás dlouhodobě zabývají, a z empirického měření, mohu tedy konstatovat, že zdravotní rizika jsou vyloučena," uvedl po středečním zasedání vlády.
· Podle informací Práva ze zprávy vyplývá, že lidem hrozí riziko ve výškách, kam směřuje paprsek radaru.
· Ohroženi by tak mohli být lidé v balónu a na rogalu.
Topolánek: Zdravotní rizika radaru jsou vyloučena
ČT24, 5.3.2008
ČT24, ČTK

Je až komicky nestoudné, jak je matena veřejnost údajnou neškodností radaru. O tom, že nepochybně bude muset být primárním cílem raketového úderu v případě krize, se mlčí. V Popular Mechanics vyšla zpráva, že Lockheed Martin oznámil průlomový test pokročilé radarové platformy. Nový systém může dramaticky ovlivnit budoucí vývoj světových záležitostí, ať už jde o radar v České republice, anebo obranný systém umístěný v Tajwanské úžině. Jestli pozemní americký radar postavený v České republice bude vybaven novou technologií, bude moci zachytit ruské rakety hned po startu, sledovat libovolný počet raket ve vzduchu, rozlišovat přibližující se válečné hlavice mezi falešnými. Viz http://www.popularmechanics.com/technology/militar y_law/4246901.html Írán jako údajný důvod výstavby radaru v ČR je zmíněn jen v jedné vedlejší větě.

Žádné komentáře: