28 března, 2008

Dva vlci

Dnes v Lidových novinách:

Nezávidím premiéru Topolánkovi současné vládnutí.
· Na první pohled nám sice vládne trojkoalice, ale přesněji by se mělo mluvit (prozatím) o šestikoalici.
· Vždyť počítejte se mnou: ODS, zelení, Čunkovo křídlo KDU-ČSL, Kalouskovo křídlo KDU-ČSL, poslanec KDU-ČSL Hovorka a tandem Melčák–Pohanka (a to vývoj ve Straně zelených pranic nevylučuje brzký vznik sedmi, osmi, devítikoalice).
· S těmi všemi se chtě nechtě musí projednat každé hnutí ve sněmovně, má-li mít naději na přijetí, přičemž každý se nějak oceňuje a vždy se platí nejméně nějakým tím kompromisem.
· Daňová reforma, tanečky kolem poplatků u lékaře či reforma zdravotnictví budiž toho příkladem.
· Cesta ke změně je ovšem značně obtížná, neboť vedoucí přes ústavní změnu: dostatečně zvednout (třeba i postupně) kvorum pro vstup politických stran do Poslanecké sněmovny a nutit tak malé strany ke slučování, až nakonec přirozeně vznikne dvoustranný systém s jednou velkou stranou napravo a jednou nalevo.
· Více jich stejně není zapotřebí: stále totiž platí, že kdo říká, že není ani pravičák, ani levičák, je levičák.
· A debaty o přežité politické pravici a levici v moderním světě stejně rozdmýchávají převážně ti, kdo touží po vládnutí, a přitom dobře vědí, že se dostanou k moci jen a jedině po hřbetech velkých stran.
· Dokud se nevytvoří podmínky pro systém dvou velkých stran, ty malé budou nadále vydírat
S vyděrači se vesele vyjednává
Lidové noviny, 28. března 2008
Miroslav Macek publicista a podnikatel

S těmi malými stranami je fakt potíž, plete se to pod nohama a otravuje. Jedno řešení je nasnadě, vyhrát volby pořádně, aby nebylo třeba na ten póvl spoléhat. To pana Macka nenapadlo. Ale jeho návrh na pouze dvě strany je taky dobrý. Tak to přece mají zařízeno v Americe. Obě tamní velké strany si financuje korporační plutokracie a používá je k zajišťování svých zájmů. Voliči si mezi nimi vybrat smějí, aby to vypadalo demokraticky. Tohle komunisty nenapadlo, rozdělit se na dvě strany, aby jim nikdo nemohl vytýkat nedemokratičnost systému. O USA se ale také říká, že mají vlastně jen jednu stranu -korporativistickou s dvěma frakcemi...

Jestli se řešení pana Macka naplní, budeme na úrovni vyspělé západní kapitalistické demokracie. Tu Ben Franklen definoval takto: Demokracie jsou dva vlci a jedna ovce hlasující o tom co bude k obědu.

Žádné komentáře: