21 března, 2008

Nezlobit Washington

Dnes v Lidových novinách:

Vdubnu čeká Jiřího Paroubka veliké zklamání.
· Českého bojovníka proti stavbě amerického radaru v Brdech opustí nejvěrnější spojenec.
· Podle různých indicií je totiž Rusko připraveno přistoupit s Američany na dohodu a s protiraketovým systémem se smířit.
· Padne tak argument o zbytečném provokování Ruska, který sociální demokraté a jejich komunističtí bratři v boji tak rádi opakují.
· A tak bude zajímavé sledovat, jak se Paroubek v nové situaci zachová.
· Zda bude dál trvat na tom, že radar je zbytečný, neboť žádné nebezpečné rakety v rukou nepřátel neexistují, anebo přizpůsobí svůj kurz nové oficiální linii Moskvy.
· Pokud předseda ČSSD nechce vypadat jako ruská loutka, bude muset trvat na svém původním stanovisku a dál brojit proti radaru.
· Tím by se ovšem dostal do situace, kterou Jiří Paroubek nemá rád, to jest do rozporu se zájmem východní velmoci.
· To hlavní přece je neprovokovat Moskvu, která radar s Američany jistě vymění za něco pro ni velmi důležitého.
Nezlobit Moskvu
Lidové noviny, 21. března 2008
Jaroslav Plesl Lidové noviny

Že to ty Lidovky baví, pořád bušit do toho chudáka Paroubka. Vždyť na stejné zadání slohové úlohy by to šlo napsat i na druhou stranu:
Českého bojovníka za výstavbu amerického radaru Mirka Topolánka podrazil jeho nejvěrnější spojenec. Aniž by se s Mirkem poradil, nabídl Washington Moskvě možnost kontroly ruských odborníků na radaru v Brdech, ačkoliv náš premiér už se dávno bije v prsa, že tlapa ruského medvěda mu na Brdy nesmí ani šlápnout. Je teĎ zajímavé sledovat jak šéf naší koalice přizpůsobuje svůj kurz nové oficiální linii Bílého domu. Pokud nechce vypadat jako americká loutka, bude muset dál hrozivě vrčet směrem k ruským pozorovatelům, tj. v rozporu se zájmy amerického impéria. Není ale radno zlobit Washington. Ten přece tehdy dříve taky podporoval Saddáma Husajna a Talibán dokud to vypadalo že mohou dobře posloužít v zájmu amerických zájmů. Chce se snad náš Mirek Topolánek taky přiřadit k premiérům podporujícím terorismus a strhnout i jej podporující Lidové noviny do seznamu mediálních říší zla??

Žádné komentáře: