12 března, 2008

Na obranu mysleti

Dnes v Lidových novinách:

Jednání o umístění amerického radaru v Brdech sice pokračují, celá věc ale patrně skončí velkým fiaskem.
· Bude to pouze další kamínek do mozaiky zániku Západní civilizace.
· Můžeme tento zánik popisovat, můžeme se dokonce pokusit předpovědět jednotlivé aspekty dalšího vývoje, otázkou ovšem je, zda proti němu můžeme něco podstatného udělat.
· Máme u nás demokratické zřízení. Z dějin se dá poměrně snadno dokázat, že demokratické státy zpravidla nerozpoutávají války.
· Jejich problém bývá v tom, že mnohdy nemají dostatečnou vůli se bránit.
· Během druhé světové války nebyla Západní civilizace daleko od svého zániku – právě kvůli této své slabosti.
· Zatímco diktatury se nemusí „zdržovat“ s veřejným míněním, v demokratických státech hraje veřejné mínění obrovskou úlohu.
· Je velmi hořké naslouchat argumentu, že přece nechceme žádná cizí vojska na svém území.
· Vysloveným nebo nevysloveným předpokladem bývá, že jeden je za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet, tedy že americká armáda není o nic lepší než sovětská.
· Marně těmto lidem vysvětlujete, že je velký rozdíl mezi armádou, která vaši zemi bezostyšně napadne a prosadí se hrubou silou, a armádou, jejíž přítomnost na našem území je výsledkem dlouhého a podrobného vyjednávání dvou svobodných partnerů.
· Hlavním důvodem ovšem je, že odpůrci radaru si nedovedou představit reálnou hrozbu naší zemi – a nejen naší zemi, nýbrž celé Západní civilizaci.
· Oni jsou mírumilovní a předpokládají, že i všichni ostatní jsou v podstatě mírumilovní.
· Jelikož naši lidé o konci světa nepřemýšlejí, nezajímá je, co si o konci světa myslí íránský prezident Ahmadínežád.
· Mám tu čest patřit k menšině, která se domnívá, že se sluší myslet na obranu.
· A nechci patřit k těm, kdo strkají hlavu do písku.
Ještě k radaru
Lidové noviny, 12. března 2008
Dan Drápal

Z dějin se dá poměrně snadno dokázat, že demokratické státy zpravidla nerozpoutávají války, soudí Dan Drápal. Naopak, dá se z nich ještě snadněji doložit, že např. právě mistr světa v demokracii, Spojené státy, si prakticky od válek vůbec neodpočinou, o čemž si lze na internetu najít nepřeberně materiálu. Stejně tak nelze hovořit o mírumilovnosti celé Západní civilizace. Z celé historie otrokářství a koloniálních expanzí je naopak zřejmé, že kromě demokracie má ve znaku chování zběsilé bestie parazitující s použitím násilí vojenského i ekonomického na zbytku světa.

Ano, za těchto okolností je dobře myslet i na obranu. A nejlepší obranou je přece zase jenom útok, a to se dnes bez radarů jen těžko obejde.

Žádné komentáře: