11 března, 2008

Co narušit financování příčin terorismu?

Dnes v Lidových novinách:

Zachmuření pohraničníci a přísná bezpečnostní opatření na mezinárodních letištích představují dostatečně silné ujištění, že rozvinutý svět utrácí na ochranu před terorismem stamiliardy dolarů.
· Stojí to však za to?
· Třebaže občané bohatých zemí pokládají terorismus za jednu z největších světových hrozeb, mezinárodní teroristé v průměru zmaří pouhých 420 životů ročně.
· Podařilo se tedy teroristům přimět rozvinutý svět, aby nevhodně investoval do antiterorismu a ignoroval přitom naléhavější problémy spojené se zdravím, životním prostředím, konflikty a správou věcí veřejných?
· Utrácet stále více peněz kvůli ztížení dostupnosti cílů je špatná volba.
· Teroristé zákonitě přesunou pozornost k „měkčím“ cílům.
· Na rozdíl od účinku zesílených obranných opatření by podpora větší mezinárodní spolupráce s cílem narušit financování teroristů byla relativně levná a docela efektivní.
· Někteří pozorovatelé tvrdí, že Spojené státy jakožto klíčový cíl by mohly činit více, aby o sobě vytvářely pozitivní obraz a negovaly teroristickou propagandu.
· Toho by se dalo zčásti dosáhnout přerozdělením nebo zvýšením zahraniční pomoci.
· USA v současné době vyčleňují na oficiální rozvojovou pomoc pouhých 0,17 procenta hrubého národního důchodu – což je druhý nejnižší podíl ze všech států OECD.
· Rozšířením humanitární pomoci by USA mohly učinit více pro řešení hladu, nemocí a chudoby, přičemž by zároveň značně vylepšily své postavení a snížily riziko terorismu.
Přehodnoťme antiterorismus
Lidové noviny, 11.března 2008
Bjorn Lomborg , dánský politolog a statistik

Vypadá to jako rafinovaná myšlenka, poskytnout více zahraniční pomoci rozvojovým zemím za účelem podvázání terorismu, ale to by si pak snad demokratický Západ musel ještě víc naloupit tamtéž, jinak by se mohla přibrzdit jeho životní úroveň. Místo zušlechťování teroristů, nebo narušování jejich financí bude asi lepší odstraňovat příčiny.
Možná pomůže stará dobrá Čína když naopak naruší financování státních teroristů, proti kterým se ti amaterští v podstatě brání. Kdyby Čína začala rozprodávat své obrovské zásoby US cenných papírů a dalších dolarových aktiv, Američané nebudou finančně schopni vést teroristické války, a teroristi amatéři nebudou mít důvod odepínat pásky, jako to činí náš soused terorista, když mu chodíme na hrušky. Státním teroristům by taky namydlilo schody, kdyby ropné mocnosti jako Írán a další přešli od dolaru k rozumější měně.
Myslím, že už se na tom pracuje.

Žádné komentáře: