27 března, 2008

Chybička se vloudila 2

Dnes v Lidových novinách:

WASHINGTON/PRAHA Američané poslali na Tchaj-wan omylem součásti mezikontinentálních střel.
· Armáda přiznala, že zásilka obsahovala čtveřici roznětek, které se používají u nukleárních zbraní.
· Omyl vzbudil velké pozdvižení nejen ve Spojených státech, ale hlavně v Číně, která se rezolutně ohradila už proti samotnému faktu, že se Tchaj-wanu prodávají vůbec nějaké zbraně.
· Ostrovní stát, který Číňané považují za svou odpadlickou provincii, je v tom nicméně nevině - objednal si totiž ve Spojených státech náhradní díly na vrtulníky.
· A roznětky poctivě vrátil.
· Američané Číňany o omylu informovali, omluvili se a doufali, že jim odpustí - vzhledem k tomu, že se s nimi dohodli na tom, že Tchaj-wanu nikdy nukleární zbraně neprodají -, ale opak byl pravdou.
· Číňané včera zveřejnili protestní nótu, v níž požadují, aby se celá věc důkladně vyšetřila.
· „Žádáme americkou stranu, aby se držela slibů, které dala...a přestala na Tchaj-wan dodávat zbraně, jinak může ohrozit mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu a narušit vzájemné vztahy našich zemí,“ uvádí se v oficiálním prohlášení čínského ministerstva zahraničí.
· Číňané se jinými slovy chopili příležitosti, aby utnuli dodávky jakýchkoli zbraní pro Tchaj-wan.
· „To je vážně k neuvěření,“ citoval americký tisk Josepha Cirincioneho z nadace, která usiluje o likvidaci nukleárních zbraní.
· „Kdyby něco takového provedli Rusové a dodali rozbušky třeba do Teheránu, nedokážu si vůbec představit, co by následovalo.“
Jaderný omyl USA naštval Čínu
Lidové noviny, 27. března 2008
cer, reuters

To je dobrý fór s tím jaderným omylem, a všechny to - kromě Číny - pobavilo. Asi na letišti zase zaměnili zavazadla, to se stává i nejlepšímu perzonálu. A kolik těch balíků na Taiwan omylem přišlo, a kolik jich Taiwanci asi poslali zpátky...

Ještě větší legrace možná bude, až jednou v Brdech omylem zaměří radar místo na Írán na Rusko. Místo 65° nastaví obsluha 66°, a to už bude směr Moskva. Podobně procítěný projev, jako měla paní Parkanová u příležitosti úmrtí českého vojáka v Afghánistánu, možná pronese i budoucí ministr obrany USA. Byla to chrabrá země, dobrý spojenec, který se bez váhání nechal zplanýrovat za americké zájmy.

Asi plácám nesmysly. Až bude zet uprostřed Evropy ta nová poušť, to nejspíš už nebudou ani žádní defens ministři.

Žádné komentáře: