29 února, 2008

Historické šance

Dnes v Lidových novinách:

Bez zkoumání a jediného důkazu český prezident i komunisté, ČSSD a nově i lidovci vyhlašují údajný konec mezinárodního práva a zhroucení systému mezinárodních institucí jako důsledek vyhlášení samostatnosti Kosova.
· Vyhlášení samostatnosti Kosova na Srbsku prý vyvolá nekontrolovatelnou vlnu iredenty na celém světě.
· Tento apokalyptický odhad nemá oporu ve faktech ani v moderní historii.
· Srbsko dostává historickou šanci zbavit se zátěže Kosova a odpoutat se jednou provždy od dědictví válek devadesátých let, které dodnes až příliš určují jeho vnitřní politiku a připoutávají je k Rusku.
Kosovo a české zapšklé slavjanofilství
Lidové noviny, 29. února 2008
JAN URBAN publicista a historik

Názor Jana Urbana, že Srbsko dostává historickou šanci zbavit se zátěže Kosova a odpoutat se jednou provždy od dědictví válek, má opravdu něco do sebe. Mohlo by to být inspirací i pro ostatní. Třeba Írán, či Irák a další držitele velkého bohatství ropy či plynu, by rovněž mohli využít historickou šanci a vzdát se svého přírodního bohatství ve prospěch civilizovaného Západu a vyhnout se tak jednou provždy jeho barbarským loupeživým nájezdům. Tedy pokud by se u nich nenašlo zase něco důležitého, bez čeho by Západ nemohl udržet a dále rozvinout svoji životní úroveň a ještě více upevnit demokracii.

Poznámka: Tento diskusní příspěvek k článku J.Urbana nemohl být umístěn kvůli cenzuře Lidových novin formou blokování přístupu Komnetare do diskuse.

Žádné komentáře: